Mesto za reklamu

29.12.2018.

Полиција Косова у сарадњи са Специјалним тужилаштвом ради на утврђивању улоге Милана Радоичића у случају убиства Оливера Ивановића. То каже за Инсајдер Силе Хоџа, специјални косовски тужилац.

Силе Хоџа наводи да због истражне фазе у којој се налази овај случај Тужилаштво још не може да објави доказе о умешаности Радоичића у убиство некадашњег лидера Грађанске иницијативе СДП.

“Канцеларија Специјалног тужилаштва Косова ради на бази примењивих закона скупљајући доказе и чињенице за сваки случај на којем ради”, наводи Хоџа за Инсајдер.

Оливер Ивановић убијен је пре скоро годину дана, а до данас нема званичних информација о томе ко је налогодавац нити извршилац убиства. Док политички представници Београда и Приштине износе озбиљне оптужбе, нема конкретних информација из истрага које воде из тужилаштава у Београду и Приштини.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ недавно је у емисији Инсајдер дебата изјавио да подаци у оквиру истраге српских институција о убиству Оливера Ивановића „недвосмислено воде на албанску страну“.

Његове наводе Хоџа није желео да коментарише.

“Не бавимо се изјавама политичара, који дају различите изјаве које се тичу рада Тужилаштва”, каже Хоџа.

Детаље о напретку у истрази убиства Оливера Ивановића није желело да изнесе ни српско Тужилаштво за организовани криминал (ТОК), које такође истражује убиство некадашњег лидер ГИ СДП. На питање Инсајдера да ли њихова истрага потврђује наводе Ђурића, у ТОК-у одговарају да је предистражни поступак и даље у току.

“Све док траје предистражни поступак, Тужилаштво неће давати никакве информације нити коментарисати дате изјаве у вези овог случаја. Након окончања предистражног поступка о свим сазнањима и одлукама у предмету поводом овог случаја јавност ће бити благовремено обавештена”, кажу за Инсајдер у Тужилаштву за организовани криминал.

Продужен притвор за тројицу Срба

Како је Хоџа потврдио за Инсајдер, Основни суд у Приштини недавно је на предлог Специјалног тужилаштва продужио притвор тројици окривљених Срба – Марку Рошићу, инспектору и припаднику КПС Недељку Спасојевићу и Драгиши Марковићу. Пре недељу дана, Тужилаштво је затражило да им се продужи притвор за два месеца, а у саопштењу је наведено да су они сумњиче за три кривична дела – тешко убиство, откривање службене тајне и илегално поседовање оружја.

Рошић, Спасојевић и Марковић су приведени крајем новембра у акцији специјалних полицијских снагу РОСУ, а након најновијег заоштравања политичких односа Београда и Приштине. Иако су њихови адвокати тврдили да они нису ухапшени због убиства лидера ГИ СДП, већ „због споредних догађаја у вези с тим убиством“, портпарол Специјалног суда Косова Екрем Љутфију навео је раније за Инсајдер да се сви сумњиче да су укључени у убиство Ивановића.

Истог дана када су ухапшени Рошић, Спасојевић и Марковић, косовски специјалци покушали су да приведу и Милана Радоичића, потпредседника Српске листе, али је он непосредно пре њиховог упада у његов стан побегао. Љутфију је потврдио да се и Радоичић сумњичи да је укључен у убиство Ивановића.

Како је касније потврдио МУП, потпредседник Српске листе је после навода из Приштине саслушан у српској полицији. Председник Србије Александар Вучић је истог дана изјавио за РТС да Радоичић нема везе са убиством Оливера Ивановића, као и да је прошао полиграфско тестирање. Потом је Марко Ђурић изјавио да је на полиграфу утврђено да потпредседник Српске листе није крив.

„Српска стварност“ / Радио К и М, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here