Mesto za reklamu

07.03.2020.

Европска унија, оваква каква је данас, не треба никоме. Ипак, сигуран сам да Европљани треба да буду уједињени у овом свету, у којем из дана у дан долази до огромних економских и друштвених промена. Европа треба да буде јединствена да би могла да се суочи с тим драстичним променама, каже у разговору за Спутњик славни редитељ Коста Гаврас.

Грчки синеаста који деценијама живи и ствара у Француској гост је 48. Феста, на којем се премијерно приказује његов филм „Понашајте се као одрасли“ (Adults in the Room), заснован на књизи бившег грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса о великој финансијској кризи која је потресла Грчку 2015. године.

Варуфакисово сведочење са састанака грчких званичника с представницима европског естаблишмента током врхунца кризе у Грчкој послужило је Гаврасу да сними узбудљиву, напету и потресну филмску причу о модерном западном друштву и његовим истинским вредностима.

Гаврас покушава да објасни сложену ситуацију и да прикаже оно што се одвијало иза затворених врата, далеко од очију јавности, током преговора Грчке и Европске уније.

Редитељ истиче да је филм снимао као класичну грчку трагедију, у којој, за разлику од америчких блокбастера, нема добрих и лоших јунака, него све стране чврсто верују у сопствене ставове и погледе на свет.

Прикупљајући материјал за снимање филма, Гаврас се повезао с Варуфакисом који му је открио да током састанака грчких и европских званичника нису вођени никакви транскрипти, због чега је бивши грчки министар финансија одлучио да снима дискусије.

„Мени је то било веома важно, јер сам био у могућности да чујем део тих снимака, а да потом прочитам и Варуфакисову књигу, коју ми је слао поглавље по поглавље. И могу да кажем да је у књизи све записано управо онако како се и говорило на тим састанцима“, прича Гаврас.

Редитељ каже да је слушајући снимке које му је послао Варуфакис открио један „веома занимљив, бизаран свет“. Схватио је, како је рекао, да унутар европског естаблишмента постоји „велики расизам према Грчкој“.

„Сви ти политичари, посебно европски, изван тих састанака су говорили да су спремни да учине све што могу да би се ситуација променила, али разговори на састанцима сведоче о томе да ништа нису желели да мењају“, каже Гаврас.

На питање да ли је Јанис Варуфакис политичар којем се може веровати, Гаврас одговара:

„Не, не, ја не верујем политичарима, онако како неки људи не верују у бога. Верујем им само ако нешто обећају и онда то ураде. Варуфакис је посебна особа, зато што је сведок ове приче, он је написао књигу“, истиче Гаврас.

Он сматра да је решење и за Европску унију, и за Грчку, и за све друге европске државе дабирају политичаре који говоре истину и који су спремни да воде друштво исправним путем.

„А једини исправан пут јесте демократија. Не постоји алтернатива. Испробали смо и комунизам, и популизам, видели смо промене у многим земљама, рецимо у Италији, које су људима донеле само катастрофу… Најгора ситуација је у земљама Источне Европе, у којима владају популисти и антидемократе. Они су дошли до моћи и до новца и ту, по мом мишљењу, нема решења“, сматра Гаврас.

На питање шта је највећи непријатељ модерне демократије Гаврас без двоумљења одговара да је то новац.

„Наше друштво све посматра кроз новац, кроз банке, кроз економију, жртвујући све оно што је важно за демократију, пре свега културу и образовање. Све мање људи је у могућности да се адекватно образује, јер нема довољно новца да плати школовање. То је и највећи проблем, према мом мишљењу. Друга важна ствар јесте социјална брига. И ње је све мање, а разлог за то је што и ЕУ, и друге државе, тако штите своје буџете. Та фасцинација економијом, коју бих ја назвао ропством, веома је негативна за демократију“, каже Гаврас.

Према његовим речима, оснивачи Европске уније залагали су се за културу, образовање, социјалне и економске реформе, а данас се њихов заједнички сан, нажалост, претворио у један велики супермаркет.

Иако каже да Европска унија оваква каква је сада никоме није потребна, Гаврас категорички верује у европску будућност.

„Верујем да оваква Европа никоме није потребна. Ипак, прилично сам сигуран да је Европска унија неопходна и да Европљани треба да буду уједињени у овом свету који се драстично мења из дана у дан. Долази до великих економских прерасподела, као и до друштвених промена – у Кини, у САД, у Индији… Европа треба да буде јединствена да би могла да се суочи с таквом будућношћу“, каже Гаврас.

Кости Гаврасу је, као почасном госту Феста, додељено је и признање „Београдски победник“ за целокупан допринос филмској уметности. Овај редитељ је светску славу је стекао политичким трилером „З“ који му је донео Оскара за најбољи страни филм и гран при жирија у Кану. Познат је по ангажованости и смелости да се позабави контроверзним политичким темама о којима приповеда на узбудљив и пријемчив начин.

Филм Косте Гавраса „Понашајте се као одрасли“ је откупљен за српско тржиште, тако да ће домаћа публика бити у прилици да га погледа и по завршетку 48. Феста.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here