02.07.2019.

Годину и по дана након убиства лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића, суд је расписао међународни налог за хапшење потпредседника Српске листе, Милана Радоичића, који је осумњичен за учешће у убиству српског политичара.

Радоичић је такође осумњичен за организовани криминал и друга тешка кривична дела, преноси КТВ.

Након претреса и одбијања позива за испитивање од стране Специјалног тужилаштва Косова, тужилац који истражује Ивановићево убиство каже да је међународна потерница за Радоичићем расписана, за којег се сумња да се крије у Србији.

Специјално тужилаштво такође тражи још једну особу блиску Радоичићу.

Након што је примило документа од ЕУЛЕX-а, Специјално тужилаштво недавно је проширило истрагу и на Звонка Веселиновића, који је често у пратњи потпредседника Српске листе.

На захтев тужилаштва, суд је такође издао налог за његово хапшење.

Веселиновић, који је виђен на Северу прошле године, осумњичен је за организовани криминал, угрожавање особља УН-а, изазивање опште опасности и убиство Ивице Рајичића 2014.

Обојица тражених Срба, прошлог месеца су заједно присуствовали прослави “анти-албанског” таблоида – „Информер“ из Београда.

Хоџа је даље рекао да је ово “последња прилика да тужилаштво обезбеди присуство двојице осумњичених Срба који су годинама осумњичени за учешће у организованом криминалу на Северу”.

Раније је Милан Радоичић позвао тужиоца Суља Хоџу да га испита у Београду, али је тужилаштво то одбило.

КоССев: Без потврде, Радоичић: „Откуд бих ја то знао, питајте тужиоца, немам коментар“

До објављивања превода Кохине вести, “нисмо успели да добијемо потврду да је за Радоичићем расписана међународна потерница”. Специјални тужилац Суљ Хоџа у два наврата, током телефонских разговора, након што би саслушао питање, прекинуо би везу уз образложење да „не чује добро“ и напоменуо Коссеву да га “позову сутра“.

Портпарол Специјалног тужилаштва Косова, Екрем Љутфиу, затражио је у телефонском разговору да му се пошаље  СМС порука услед језичке баријере, на коју је обећао да ће да одговори. До објављивања вести, то није учинио и није се јавио на више накнадних позива.

Адвокат Милана Радоичића, Живојин Јокановић, у телефонском разговору рекао је Коссеву да није обавештен те да не може да коментарише.

У кратком разговору за КоССев, сам Радоичић наводи “да питамо тужиоца”, јер „откуд би он то знао“, те да нема коментар.

Како Косово није члан ИНТЕРПОЛ-а, подизање међународних потерница се остварује посредством УНМИК-а, због “чега смо послали упит и портпаролки ове мисије на Косову, Санам Долатшахи. До објављивања вести ни са ове адресе нисмо добили одговор”.

Слична вест о расписивању међународних потерница за Миланом Радоичићем, Звонком Веселиновићем и Миланом Михаиловићем, осумњиченима у случају убиства Оливера Ивановића, појавила се у косовским медијима и крајем маја, али без позивања на званичне изворе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here