Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич каже да питање стауса “Трепче” треба да буде решено кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине и наглашава “да сва отворена питања између две стране треба да се реше кроз финализацију дијалога”.

Коцијанчичева је за Танјуг рекла да “ЕУ као посредник у дијалогу има за циљ да се кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине реше сва отворена питања између две стране једном и заувек”.

Портпаролка Европске комисије понавља да ЕУ очекује укадање приштинских такси и што бржи наставак дијалога Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да дијалог са Приштином може бити настављен само када се укину приштинске таксе на робу из централне Србије, али и када престану провокације какав је и закон о статуту “Трепче”.

Парламент у Приштини је у суботу усвојио статут “Трепче”, који предвиђа регистрацију нове компаније у складу са законом из 2016. године, а којим 80 одсто акција комбината припада Приштини, а 20 одсто радницима.

Приштина је истовремено још пре две године одбацила могућност да се у оквиру дијалога у Бриселу разговара о питању “Трепчу”, коју су они прогласили “косовском имовином” тврдећи да је то “готова ствар”.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here