Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

У свету је коронавирусом заражено више од 277.000 људи. Највећи пораст новозаражених у једном дану регистрован је на Тајланду. На снази су нове мере. Велика Британија наредила је затварање ресторана и пабова. У Италији је, само јуче, умрло 627 људи од којих су 17 лекари.

У Европи, Италија је прва земља која је још почетком марта усвојила оштре мере за спречавање изласка становништва из својих домова.

Сад се грађани у Италији два пута дневно појављују само на балконима, у подне како би аплаудирали медицинском особљу, и у 18 часова када певају химну, како би себи олакшали свакодневицу.

Почетком недеље, строге мере заштите од коронавируса увеле су Србија, Француска и Немачка – углавном забрану окупљања и полицијски час.

План Владе у Шпанији је да 47 милиона грађана стави у делимичну изолацију као део петнаестодневног плана за ванредно стање. Поштовање ових мера надгледају војне и полицијске снаге, уз дронове у Шпанији и Немачкој.

У случају кршења мера ограниченог кретања, следе казне – у најтеже погођеној земљи, Италији, износи 206 евра и три месеца затвора. У Француској крећу се од 135 до 375 евра, а најдрастичније су у Шпанији – од 100 до чак 600.000 евра и годину дана затвора.

Британска влада је најавила забрану масовних окупљања и смањење броја возила јавног превоза.

Чешка влада затворила је већину продавница и ресторана на десет дана; Норвешка луке и аеродроме, а Русија границе са Пољском и Норвешком за стране држављане. Сједињене Државе продужиле су забрану путовања као део ванредних мера, које је увео председник Доналд Трамп.

У Индији роботи на јавним местима продају маске и средства за дезинфекцију.

Због лоших здравствених система, многе државе у Подсахарској Африци, предузеле су превентивне мере како би се ограничило ширење коронавируса.

У Кенији, Руанди, Камеруну, Мауританији затворене су школе и универзитети. У Гани су уведене строге мере обавезног четрнаестодневног карантина за све људе који долазе из иностранства. На Мадагаскару су суспендовани летови на 30 дана.

Бројне земље у Латинској Америци затвориле су своје границе. У Аустралији је забрањен путнички саобраћај са Јужном Корејом.

Коронавирус учинио је да људи у свету воде сличан живот, ма каквог имовног стања били.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here