1. 02. 2020.

Грб Краљевине Србије биће после 75 година враћен на зграду Железничке станице, изнад римских цифара, на место на коме се налазио од 1885. године када је објекат саграђен.

То је за Вечерње новости потврдио заменик градоначелника Горан Весић који је казао да је композиција два грифона који држе картушу на којој се налази грб Краљевине Србије уништена и склоњена после Другог светског рата са зграде главне железничке станице.

“Током реконструкције фасаде станице која је у току, Завод за заштиту споменика културе града Београда реконструисао је композицију на основу старих фотографија. Тако ће грб Краљевине Србије ове године, после 75 година, бити враћен на место на коме се налазио од 1885. године”, рекао је Весић.

Он је подсетио да је зграда Железничке станице изграђена 1884. године, непосредно пре успостављања прве железничке везе у Србији, као и да је у време грађења представљала једно од најмонументалнијих здања тадашње краљевске престонице.

Ова зграда тренутно се обнавља у склопу реконструкције Савског трга, а по завршетку радова постаће једна од музејских институција Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here