Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Краљ Шведске Карл XVI Густав у годишњем разговору за шведски јавни сервис говорећи о суочавању са епидемијом коронавируса у тој земљи изнео је оцену да предложени модел није дао резултате. Аналитичари сматрају да би изјава краља могла да се протумачи као критика упућена влади и да је због тога монарх прекорачио своја уставна овлашћења.

Шведски краљ Карл XVI Густав рекао је да његова земља није успела да се суочи са епидемијом коронавируса и оштро критиковао стратегију сузбијања ширења заразе због које је међу преминулима највише најстаријих становника Шведске.

“Једноставно, мислим да нисмо успели. Много људи је преминуло и мислим да је то страшно. То је нешто са чим сви можемо да саосећамо”, рекао је краљ Шведске у годишњем разговору чији је део објавио шведски јавни сервис СВТ.

У Шведској је од почетка епидемије ковида 19 преминуло више од 7.000 људи, а многи нису имали прилику да се опросте од својих најдражих, због чега краљ Шведске, како је навео, дубоко жали.

“Шведски народ је много патио у тешким условима. Помислите на све људе који нису добили прилику да се опросте од својих најближих. Мислим да је то тешко и трауматично искуство”, навео је краљ Карл XVI Густав.

Упитан да ли је и сам уплашен могућности да буде заражен, шведски краљ је одговорио да постаје очигледно да се вирус све више приближава.

СВТ ће интервју са краљем Карлом XVI Густавом у целости емитовати у понедељак, 21. децембра, у оквиру традиционалне емисије Година са краљевском породицом.

Аналитичари сматрају да је краљ прекорачио своја церемонијална овлашћења и да не би требало да исказује ставове који су у супротности са ставовима шведске владе.

Јохан Тиндал, уредник листа Свенск дамтиднинг, који прати краљевску породицу, истиче да је изненађен изјавом краља.

“Изненађен сам што је, као шеф државе, дао тако оштру изјаву. Биће интерпретирана као критика упућена влади која има крајњу одговорност за одлучивање о стратегији”, навео је Тиндал.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here