Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Два истраживања показала су да људи са крвним групама 0 и Б имају мањи ризик од заражавања ковидом-19, а уколико се инфицирају имају мање шансе да развију тежи облик болести.

Пацијенти заражени ковидом-19 са крвним групама 0 и Б провели су мање времена на интензивној нези него они са групама А и АБ. Осим тога, ређе им је био потребан респиратор и ређе су имали проблема са бубрезима, показала су нова истраживања.

Обе студије објављене су у магазину „Blood Advances“. У једној је праћено 95 пацијената у критичном стању у болницама у Ванкуверу између фебруара и априла.

Утврђено је да су пацијенти са крвним групама 0 и Б провели, просечно, 4,5 дана мање на интензивној нези него они са групама А или АБ, који су просечно проводили 13,5 дана на интензивној нези.

Истраживачи нису утврдили везу између крвне групе и дужине останка у болници. Међутим, 61 одсто оних са крвним групама 0 и Б стављени су на респиратор, у односу на 84 одсто оних са групама А и АБ.

Такође, пацијентима са А и АБ крвним групама чешће је била потребна дијализа – процедура која помаже бубрезима да филтрирају токсине из крви.

„Пацијенти са ове две крвне групе могу да имају већу шансу од отказивања неких органа због ковида-19 него они са крвним групама 0 и Б“, закључили су аутори.

Ово истраживање у складу је са ранијом студијом из јуна током које је утврђено да су пацијенти са групом 0 у Шпанији и Италији имали 50 одсто мање шансе да развију тежи облик инфекције у поређењу са осталим групама.

Друга нова студија утврдила је да људи са крвном групом 0 имају мање шансе да оболе у поређењу са људима других група.

Тим је анализирао податке скоро пола милиона људи који су тестирани у Данској од краја фебруара до краја јула. Од 4.600 који су били позитивни на ковид-19, 38,4 одсто имали су крвну групу 0.

То је мање него учешће крвне групе 0 код укупног становништва Данске – 41,7 одсто, па су истраживачи закључили да су људи са крвном групом имали смањену подложност према инфекцији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here