Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

На конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 у Палати Србија, чланови Кризног штаба  указали да се последњих дана смањује број особа чија клиничка слика захтева хоспитализацију, као и укупан број прегледа у ковид амбулантама.

Заменица директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је, примера ради, у последња 24 часа у ковид амбулантама у Београду обављено нешто мање од 2.000 прегледа, док је просек у претходним данима био 2.700.

Према њеним речима, Београд је и даље највеће жариште када је у питању апсолутан број потврђених случајева, док је на другом месту Крагујевац, а на трећем Нови Сад.

Кисић Тепавчевић је указала на то да је у последња 24 часа највећа стопа оболевања у Крагујевцу, уз напомену да су значајна и жаришта Шабац и Краљево у којима се интензивно прати епидемиолошка ситуација, а локални кризни штабови по потреби доносе или коригују одлуке у циљу сузбијања ширења епидемије.

Она је пренела да је од последњег пресека преминуло још осам особа, при чему је просечна старост умрлих 69 година, а реч је о шест мушкараца и две жене.

Заменица директора “Батута” је навела и податак да је укупно 690 здравствених радника заражено коронавирусом, од којих је 72 хоспитализовано.

Такође, Кисић Тепавчевић је рекла да се морталитет одржава на истом нивоу од почетка епидемије, и додала да сада због интензивнијег преношења имамо већи број потврђених случајева.

Према њеним речима, у болницама су сада особе које имају средње тешку и тешку пнеумонију, за разлику од прве фазе када су сви заражени били хоспитализовани.

Она је указала на то да је сада далеко већи број инфицираних, али да је тако и у читавој Европи и свету.

Без обзира на велики број непознаница везаних за овај вирус, зна се тачно како може да се спречи инфекција, нагласила је она и поновила да физичка дистанца спречава преношење вируса.

Морамо да предузмемо све што спречава преношење, а то је да перемо руке, носимо маске и поштујемо физичку дистанцу. То је једини начин да спречимо инфекцију, поручила је Кисић Тепавчевић.

Она је, одговарајући на питање о студији о имунитету становништва, навела да је пилот истраживање показало да је степен колективног имунитета седам одсто.

Према њеним речима, студија је и даље у току и чим буду готови прелиминарни резултати, јавност ће о томе бити обавештена.

Вирусолог Срђа Јанковић је указао на то да је, иако још нема резултата студије, закључак да смо јако далеко од прага колективног имунитета.

Наша стратегија не подразумева да ће епидемија у овој фази моћи да се успори тиме што се довољан број људи прокужио, објаснио је Јанковић.

Инфектолог Мијомир Пелемиш навео је да у београдским болицама више нема проблема са недостатком места и да се оболели из главног града више не шаљу у унутрашњост.

Он је упозорио на то да сви узрасти могу да оболе од ове болести, али да је исход различит и навео податак да је тренутно у КБЦ „Драгиша Мишовић“ хоспитализовано 12 деце и шест мајки.

Пелемиш је рекао да је у Нишу хоспитализовано шесторо деце, а у Шапцу троје , уз напомену да су сви добро, али да је то доказ да морамо да чувамо и децу јер и она могу да се заразе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here