Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је од укупног броја новозаражених њих 796 са подручја града Београда.

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре Кризног штаба прецизирала да је у привременој ковид болници „Штарк арена“ тренутно хоспитализован 121 пацијент, при чему је у последња 24 часа примљено 23.

Она је указала на то да је у Новом Саду потврђено још 111 случајева, у Крагујевцу 52, Ваљеву 44, Краљеву 41, Нишу 29, Пожаревцу 23 и Лозници 21.

Према њеним речима, остали градови имају мање од 20 новозаражених, док је већина градова имала спорадичне случајеве.

Министарка је указала на то да је од почетка школске године потврђено 313 случајева коронавируса међу школском децом на територији 19 округа, 164 међу ђацима основне школе и 149 међу средњошколцима, а највише их је у Београду – 103.

Кисић Тепавчевић је навела податак да је у току ове недеље код 56 ђака потврђено присуство коронавируса и то код 28 ученика који похађају основну школу и исто толико у средњим школама.

Према њеним речима у последњих 15 дана забележен је тренд пораста заражавања али су и даље у питању спорадични случајеви и код већине заражавање се то догодило ван школске средине

Она је истакла да се спроводи интензиван надзор у школама и додала да је благовременим интервенцијама са изолацијама ученика код којих је потврђена инфекција или комплетног преласка одељења или цене смене на онлајн наставу дошло до контроле преноса инфекције.

Кисић Тепавчевић је изразила наду да ће се настава и даље одвијати без значајних прекида, при чему је похвалила ученике основних и средњих школа и наставнике и професоре јер је очигледно да су се у већини школа поштовале превентивне мере.

Министарка је нагласила да је поштовање мера омогућило да имамо прилично безбедну ситуацију у школској средини када је у питању ширење вируса, напоменувши да је школски систем од почетка школске године спреман за комплетно држање онлајн наставе, али да се надамо да до тога неће доћи.

Треба истаћи да има 11 округа где није забележено ширење коронавируса у школама, нити је иједан ђак био позитиван, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је у установама социјалне заштите потврђено присуство коронавируса код 61 корисника и 59 запослених у укупно 28 установа.

Она је напоменула да је углавном реч о спорадичним инфекцијама, истакавши да се ипак спроводе посебна пажња и контрола.

Кисић Тепавчевић је поручила да није поборник пооштравања казнене политике када су у питању здравље и поштовање мера, али да то очигледно даје добре резултате.

Начелник ВМЦ Карабурма Иво Удовичић изјавио је да је ситуација у тој болници тешка и навео податак да је хоспитализовано укупно 65 пацијената.

Он је упозорио на то да се празна места брзо попуњавају пацијентима са веома тешком клиничком сликом, при чему половина захтева кисеоничку терапију, а 11 пацијената је на интензивној нези.

До сада нисмо имали ситуацију да је више од 20 одсто хоспитализованих на јединици интензивне неге, навео је Удовичић, објаснивши да је један од разлога то што је коронавирус већ ушао у болнице.

Начелник ВМЦ је рекао да је особље у тој установи преуморно и упутио апел грађанима да воде рачуна о превентивним мерама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here