1. 09. 2020.

Чланови Кризног штаба за отклањање последица од коронавируса поручили су на Конференцији за медије у Палати Србија, да настава у школама, након завршене треће недеље, тече нормалним током, управо онако како је и планирано.

Заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је тренутно на болничком лечењу 331 пацијент, при чему је у КБЦ “Драгиша Мишовић” седморо деце и четири мајке. Од укупног броја новозаражених 61 одсто је са територије Београда и Крагујевца, а само са подручја главног града је 45 одсто, навела је Кисић Тепавчевић. Треба похвалити све наставнике и ђаке који се очигледно придржавају прописаних мера, јер је учесталост оболевања у школама нижа него и у општој популацији, истакла  је Дарија Кисић Тепавчевић и прецизирала да је у основним школама коронавирус потврђен код 33 ученика и 17 наставника, а у средњим школама заражено је 16 ученика и 4 професора.

Када је реч о нашим грађанима који уђу у земљу данас пре 18 часова, они нису у обавези да се јаве здравственим службама, али треба да такође воде рачуна наредних десет дана о томе како се осећају, рекла је она и подсетила на то да ће сви наши грађани који уђу у земљу бити под посебним здравственим надзором и при преласку границе добиће здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Говорећи о новој мери надзора, Кисић Тепавчевић је истакла да је њен основни концепт да се сви грађани обавесте о актуелној ситуацији у земљама у региону, да би сагледали ризик по себе и своје породице уколико се налазе у тим земљама. Због тога смо апеловали на наше грађане да се врате да би максимално смањили ризик даљег пренпшења инфекције, рекла је Кисић Тепавчевић. Према њеним речима, питање законских одредби не би требало да буде у првом плану јер најгора казна је да се особа разболи и да преноси инфекцију. Она је нагласила да је акценат да у борби против коронавируса морамо бити солидарни и искључиво је циљ мера да контролишемо преношење вируса у нашој средини.

Епидемиолог Предраг Кон је оценио да је овај систем надзора направљен да буде на корист свима нама.

Кон је навео и да у Београду већ има појаве оболевања код повратника, а у једном дому здравља од девет позитивних на коронавирус, три су била из Црне Горе, док су остали заражени стигли из Турске, Египта и Хрватске.

Кон је додао да свако, када се улогује и приступи порталу е-здравље, треба да одвоји само три минута, за 24 сата, да би извршио своју обавезу пријављивања. Према његовим речима, тих 10 дана, колико треба да воде рачуна, важно је да би се открили врло благи случајеви.

Међу најбољима смо у Европи сада и морамо да одржимо ту ситуацију. Нашли смо модел, сви се надамо да ће функционисати беспрекорно, поручио је Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here