1. 09. 2020.

Заменицa директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић пренела је,  на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, да имамо све мањи број лабораторијски потврђених случајева и све бољу епидемиолошку ситуацију, али да су мере заштите и даље нужне.

Кисић Тепавчевић је  истакла да је последњих недеља евидентан силазни тренд када је у питању укупан број потврђених случајева инфекције коронавирусом, међутим, како је додала, и даље постоји значајан број особа које су резервоари инфекције, као и оних који имају асимптоматске облике инфекције, због чега је важно да се сви придржавамо општих превентивних мера.

Она је указала на то да је почела школска година, те да треба сви да се потруде да се настава одржава несметано.

Треба да утичемо на децу и најближе да се придржавају превентивних мера, да носимо маске и одржавамо дистанцу, поновила је Кисић Тепавчевић и поручила да је такво одговорно понашање једини начин да се изборимо са вирусом.

Eпидемиолог Предраг Кон рекао је да је још рано давати процене о циркулацији коронавируса услед повратка ученика у школе и студената у домове, али ситуација се прати и постоји јасан алгоритам поступања у зависности од ситуације.

Он је указао на важност поштовања превентивних мера, јер је очигледно да оне дају резултате, и нагласио да је важно да нема нових жаришта и превеликог одступања од броја хоспитализованих.

Према његовим речима, подаци показују да је међу новозараженима 13 из Београда, да је на нивоу целе Војводине 25, док је у окрузима углавном реч о појединачним случајевима.

Свуда се ситуација смирује, али Београд као најбројнији град има могућност убрзаног преношења јер је ту највећи број факултета и школа, тако да је су то све могући ризици које пратимо, објаснио је епидемилог.

Кон је навео да се, осим суботе и недеље када је мањи број прегледа у ковид амбулантама у Београду, радним данима јавља у амбуланте 200 до 300 људи.

Сваког дана имамо седам до 20 случајева позитивних пацијената. То показује да је ситуација стабилизована, али да је вирус ту са нама. Апели за поштовање мера треба да буду снажнији јер су деца кренула у школу, рекао је он.

Ризик за саме школе повећава и оно што се дешава изван тих установа, упозорио је он и додао да је довољан један ексцес да дође до масовнијег преношења вируса, који може да се рашири кроз две недеље.

Према његовим речима, Штаб и даље не ублажава мере, али треба очекивати да ће притисак друштва бити све јачи за њихово попуштање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here