1. 01. 2021.

Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да охрабрује то што није дошло до повећања броја заражених након новогодишњих и божићних празника и што бројке полако опадају, уз оцену да су оне и даље високе.

Кон је на конференцији за новинаре овог тела рекао да се због тога епидемиолошка ситуација још увек не може окарактерисати другачије него као неповољна и несигурна.

Он је упозорио на то да у сваком тренутку може доћи до пораста броја заражених, уколико се не будемо придржавали епидемиолошких мера које су још увек на снази.

Те мере су показале да делују, јер је већ данима број новозаражених у Београду испод 600, навео је Кон и поновио упозорење грађанима да се не опуштају.

Епидемиолог је изразио очекивање да ће, уколико будемо поштовали мере, бројке наставити да опадају, нагласивши да је ситуација још увек нестабилна, али далеко од тога да је ванредна.

Према његовим речима, за сада нема доказа да је нови сој вируса стигао у Србију, али да вирусолози озбиљно прате ситуацију.

Он је пренео да се секвенционирање и праћење појаве новог соја врши у Ветеринарском специјалистичком институту у Краљеву, истичући да је мало вероватно да ће се открити нови сој пре пораста броја новооболелих.

Истовремено, епидемилог је саопштио да ће грађани, без обзира на то што су одабрали одређену вакцину, до самог чина вакцинације разговарати са лекаром и обавити преглед, уколико је то потребно, како би се за њега одабрала права вакцина.

Кон је напоменуо да и у упитнику за пријаву за вакцинацију постоји питање да ли је особа која се пријављује имала одређене болести, објаснивши да ће се упитници прегледати и на лицу места грађани додатно консултовати са лекаром о вакцини.

Такође, он је навео да постоји систем надзора нежељених ефеката вакцинације, који функционише код имунизације било којом вакцином.

То је везано за изабраног лекара и за посебан начин пријављивања, како би се утврдило да ли је нежељени догадађај нежељена реакција. Ако јесте, то се посебно региструје и заводи, прецизирао је Кон.

Према његовим речима, то раде епидемиолошке службе, односно јединице за имунизацију, које добијају пријаву нежељеног догађаја од примарне здравствене установе.

У случају да постоје озбиљне реакције, оне се посебно региструју. Постоји стручни тим за контраиндикације и тешке реакције, који се формира по окрузима и постоји на националном нивоу стучни тим за крајњу класификацију нежељене реакције, прецизирао је Кон.

Он је апеловао на грађане да, уколико имају било какву реакцију, треба да се јаве надлежном лекару, без обзира на то где су се вакцинисали, јер је праћење везано за изабраног лекара.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је да је све што је договорено са компанијом “Фајзер” по питању вакцина до сада испоштовано, те да Србија има обећање те компаније да ће тако бити и убудуће.

Он је, одговарајући на питање новинара у вези са информацијом да ће поменута компанија привремено смањити испоруке вакцине против коронавируса за Европу док не повећа капацитет производње, подсетио на то да је Србија једна од првих пет земаља која је са “Фајзером” склопила договор о испоруци вакцина.

Велики су притисци на све произвођаче, јер вакцина нема довољно за цео свет. Надам се да ћемо успешну сарадњу са “Фајзером” наставити, рекао је Гојковић.

И поред тога, како је навео, Србија је сарађивала и куповала вакцине од других произвођача, јер се не можемо везати за једног произвођача да не бисмо дошли у ситуацију да зависимо од воље или снаге неких који су у том тренутку моћинији од нас.

Он јер, када је реч о количини вакцина које долазе у Србију, објаснио да се испорука дешава у континуитету од сва три произвођача, при чему разговарамо и са осталима, како бисмо успешно одрадили имунизацију.

Уколико кинеска вакцина, која треба сутра да стигне у Србију, буде прошла све анализе до коначне дозволе за употребу, онда ће грађани који то желе моћи да се њоме вакцинишу у недељу или понедељак, најавио је Гојковић.

Он је подсетио на то да је у августу започета процедура о томе да ли та вакцина задовољава све стандарде који су прописани законима Србије, а који су у стриктној вези са европским.

Гојковић је, напоменувши да је то трећа вакцина у Србији, рекао да је наша земља једина у кратком року успела да од три произвођача набави вакцине, што је велики успех.

Према његовим речима, уложено је много труда у то да се не догоде пропусти у вакцинацији као у неким другим земљама, где је падао систем заказивања и апликација вакцине била неадекватна.

Oн је напоменуо да је “Фајзерова” вакцина добила трајну дозволу у Србији, док руска “Спутњик В” има привремену дозволу и у току је поступак за добијање трајне дозволе.

Такође, како је објаснио, за кинеску вакцину ће уследити исти поступак – најпре ће добити привремену дозволу за увоз, а након тога и трајну.

Гојковић је предочио да се прво издаје привремена увозна дозвола и да се након тога иде у нови поступак који ради Агенција за лекове и након утврђивања чињеница да је вакцина у потпуности исправна и сигурна, даје се трајна дозвола.

Он је, објашњавајући чињеницу да је већи број увезених “Фајзерових” вакцина него што је њима вакцинисано људи, рекао да се ради о једној врсти опреза, јер су у почетку желели да ревакцине буду из исте серије.

Закључак радне групе и Министарства здравља јесте да се сви који се вакцинишу ревакцинишу истом серијом. То не значи да је небезбедно да се ревакцинише са другом, али смо желели да максимално осигурамо оне који су се вакцинисали, навео је Гојковић.

Истовремено, он је саопштио да је епидемиолошка ситуација у Војводини иста као и у осталим деловима Србије, а каква ће бити даље зависи од тога да ли ће се наставити тренд пада броја оболелих.

Број новозаражених највећи је у Новом Саду, као највећем граду, док је ситуација у осталим местима под контролом, пренео је покрајински секретар и оценио да је ситуација у војвођанским болницама боља него протеклих дана и да се неке болнице враћају на нековид режим.

У складу са тим, Гојковић је напоменуо да ће и Институт за ортопедију Бањица у Београду најкасније у понедељак бити спреман да прими пацијенте јер се тежи ка томе да се што пре успостави нон ковид рад ортопедских одељења.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here