03. 08. 2020.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да сви показатељи указују на то да се смањује активност коронавируса на територији Београда, оценивши то као добру вест, али је, с друге стране, упозорио на то да је активност вируса и даље висока због чега је епидемиолошка ситуација несигурна.

Кон је на конференцији за медије Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 рекао да је опрез и даље неопходан, иако број оних који се јављају у ковид амбуланте опада, као и број прегледа и пацијената који се третирају као сумњиви на ковид.

Он је навео и да места попут Аде Циганлије представљају ризик који сваки појединац на себе прихвата, поручивши да они који тамо одлазе морају да воде рачуна о превентивним мерама и тиме смање могућност заражавања.

Кон је прецизирао да је од 3.554 пацијента који су тренутно на болничком лечењу, у КБЦ “Драгиша Мишовић” смештено 195, на Инфективној клиници 64, на Бежанијској коси 231, у КБЦ Земун 210, на Бањици 223 и у београдској Арени 52.

Такође, на Институту за медицину рада смештено је 67 оболелих, у Општој болници Панчево 100, у Смедереву 112, Шапцу 225, Младеновцу 40, Новом Пазару 69 и у Прибоју 18 пацијената.

Кон је говорећи о предстојећој школској години нагласио и да је полазак у школу сада најзначајније питање и навео да коронавирус нема сезону, као и да ће већи ризик за ширење вируса бити почетак нове школске године и формирање дечјих колектива.

Он је указао на то да још увек теоретски постоји могућност да вирус нестане, али да је она све мања јер има све више заражених на глобалном нивоу.

Према његовим речима, епидемиолошки тим ће посебно пратити у септембру формирање дечјих колектива и полазак у школу.

Уз примену епидемиолошких мера – маски, дистанце и хигијене руку, може се смањити преношење вируса, поновио је Кон.

Командант Војне болнице “Карабурма” анестезиолог пуковник Иво Удовичић истакао је да цифре јесу оптимистичне, али и да је довољно да буде неколико испада па да се ситуација у Београду поново закомпликује.

Удовичић је објаснио да су форме болести пренете на старију популацију, а да је добар део млађих отишао са оштећењима плућа.

Он је навео да Војна болница “Карабурма” ради у пуном капацитету и да и даље, у односу на укупан број примљених, има 10 и 20 одсто пацијената с тешком клиничком сликом.

Немамо ништа против тога да идете у ресторане и клубове, али носите маске и држите дистанцу. Тиме штитите себе, своје најближе, али и нама олакшавате посао, поручио је Удовичић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here