1. 07. 2020.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић поручио је данас да је борба са коронавирусом борба целог друштва, а не само Кризног штаба и лекара, указавши на то да је као последица мера које се спроводе почео да се смањује број оболелих на респираторима и умрлих.

Гојковић је, представљајући актуелне епидемиолошке податке на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19, истакао да смо сви у Србији са нестрпљењем чекали да се заравни епидемиолошка крива, што је знак да су савети и мере допрли до свести грађана.

Он је пренео да посебна ИТ група, у оквиру Кризног штаба, ради на развоју апликације, која би помогла у праћењу заражених коронавирусом и њихових контаката, а која је у неким државама већ доступна.

Како је нагласио, прате се сви трендови, а те апликације су се у земљама источне и југоисточне Азије показале веома добро.

Гојковић је навео податак да је велики број пацијената који је преминуо од последица заразе коронавирусом имао вишак килограма и последично шећерну болест, подсетивши на то да надлежни годинама раде на подизању свести грађана да усвајају здраве животне стилове.

И даље ћемо радити на томе, најавио је он и додао да се у све то, поред здравственог сектора, морају укључити и просвета и спортска удружења.

Покрајински секретар за здравство је потврдио да је на Западном Балкану повећан број заражених вирусом у односу на остале делове Европе, иако сада, како је истакао, и у осталим деловима старог континента расте број оболелих.

Он је рекао и да је у последње време поднето више десетина прекршајних пријава због неношења маски и кршења мере самоизолације.

Према његовим речима, санитарна инспекција Министарства здравља и комуналне инспекције, које су у надлежности локалних самоуправа, појачале су активности на терену и тако ће бити и у наредном периоду.

Казне за кршење ових мера за физичка лица су од 50 до 150 хиљада динара, а за привредне субјекте, који не примењују прописане мере Владе Србије, до 500.000 динара, подсетио је Гојковић.

Директорка Института за јавно здравље ” Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић истакла је да је вакцина против коронавируса за сада једини начин, поред прележане болести, да се утиче на сузбијање пандемије, уз напомену да ће држава радити на томе да дође до вакцине када је буде било.

Јовановић је указала на то да је тренутно највећи пораст заражених у овом делу Европе у Румунији, ако се гледа однос броја заражених и укупног броја становника.

Према њеним речима, од почетка епидемије до јуче, 28. јула, у Северној Македонији укупан број регистрованих случајева заражених коронавирусом је 10.214, у Босни и Херцеговини 10.498, Хрватској 4.881, Албанији 4.880 и Црној Гори 2.893.

Како је прецизирала, од почетка епидемије на територији Европе регистрована су три милиона случајева, а у целом свету 16 и по милиона.

Када је реч о смртним исходима, Јовановић је рекла да је забележено 650.000, а од тога је у Европи 202.633.

Директорка “Батута” је објаснила и да је у укупан број тестираних, којих је, на пример, данас било 9.653, укључен први контролни тест, тестови за путовања, ПЦР тестови, серолошки тестови, као и поновљени тестови.

Јовановић је истакла да се грађани који имају симптоме COVID-19 хоспитализују и без ПЦР теста.

„Српска стварност

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here