Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Посланици Демократског савеза Косова, коалиционе странке у косовској влади затражили су од премијера Аљбина Куртија да безусловно укине таксу на српске производе и тиме да шансу дијалогу са Београдом и постизању споразума о реципрочном признавању уз посредство САД.

Шеф посланичке групе ДСК-а Арбен Гаши затражио је на ванредној седници парламента у Приштини да премијер Курти укине таксу што је пре могуће и у потпуности.

“Има пуну подршку ДСК-а”, истакао је Гаши.

Гаши је поручио Куртију да нема разлога да носи терет укидања таксе јер је ту одлуку наследио, и да уклањање таксе није у супротности са вољом народа израженом на изборима.

“Напротив, људи ће нас једнога дана осуђивати ако ми као влада покваримо односе са САД. Нико од наших пријатеља није подржао ту меру. Ма колико је Харадинај желео тим гестом да направи херојски потез, такса је имала лоше последице на међународном пољу”, изјавио је Гаши.

Оценио је да је Србија економски и политички ојачала и да је променила своју међународну позицију, као и да САД нису оне које су биле 1999 године.

За разлику од тога, наставио је Гаши, позиција Косова је погоршана.

Сељими: Тачи “идеолог косовске фрагментације” 

Председник Демократске партије Косова Кадри Весељи на чији захтев се одржава ванредна седница, оптужио је Куртија да покушава да задржи контролу и управљање кампањом покренутом за неговање антиамеричког духа.

“Можете ли да нам кажете – шта покушавате да постигнете овим приступом? Можете ли да гарантујете грађанима Косова њихову физичку сигурност и заштиту њиховог суверенитета и територијалног интегритета на целој територији Републике Косово? Које гаранције имају албански држављани у својим домовима на северу Косова? Можете ли да гарантујете да америчке трупе неће да напусте Косово? Ко су ваши нови савезници на том путу, ако америчке трупе напусте Косово? Која је ваша алтернативна политика према стратешком партнерству са Сједињеним Америчким Државама? “, упитао је Весељи.

Шеф посланичке групе покрета Самоопредељење Реџеп Сељими упитао је посланике опозиције зашто се не брину када председник Хашим Тачи, према његовом мишљењу, угрожава Косово од поделе, називајући га “идеологом косовске фрагментације”.

“Тачи нас је ставио за преговарачки сто са Вучићем. Пре него што сте поставили позориште, морали сте да покажете колико сте забринути због ових извештаја и о опасности да Косову прети подела”, казао је Сељими.

Затражио је од посланика да подрже предлог резолуције којом се у првој тачки наводи да је Приштина посвећена разговорима са Београдом.

У другој тачки наводи се да су Скупштина, Устав и територијални интегритет неприкосновени, док се у трећој, истиче да у складу са косовским Уставом и пресудом Уставног суда из 2019 године, дијалог са Београдом води Влада Косова, као и преговоре о коначном споразуму.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here