Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Косовски премијер Аљбин Курти обратио се писмима високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жосепу Борељу и председници ЕК Урсули фон дер Лaјен, и обавестио их да од 15. марта почиње укидање таксе на српске и босанскохерцеговачке производе.

“У складу с овим залагањем, од 15. марта почећемо да укидамо таксу на робу из Србије и Босне и Херцеговине коју је наметнула претходна влада. У почетку ћемо укинути таксе за сировине. То је знак добре дипломатске воље и наше посвећености да наставимо дијалог са Србијом”, навео је Курти у писму.

Изражава наду да Београд реагује са своје стране на ову одлуку и да заузврат уклони све преостале нецаринске баријере у трговини са Приштином и оконча своју кампању против признавања Косова.

“Позивамо ЕУ и Сједињене Државе да успоставе механизме праћења и санкција како би обе стране испуниле своје обавезе у постојећим и будућим споразумима”, наводи се у саопштењу за медије канцеларије косовског премијера.

У писмима Борељу и председници ЕК, Курти их обавештава о циљевима нове косовске владе.

“Желео бих да искористим ову прилику да поновим наду у продубљивање сарадње и интеграције наше земље у Европску унију. Хвала вам на вашој континуираној подршци Републици Косово у нашим напорима да успоставимо владавину закона, економски развој и добро управљање. Врло смо захвални насталној подршци и помоћи ЕУ и верујемо да се наш однос са ЕУ заснива на нашим заједничким вредностима”, написао је Курти.

Писмо сличне садржине Курти је пре два дана упутио и америчком председнику Доналду Трампу и државном секретару САД Мајку Помпеу.

Косовски премијер Аљбин Курти позвао је и председника Хашима Тачија да се састану, како би координирали заједничке акције у сфери спољне политике.

Како је синоћ пренела РТК, у писму Тачију, Курти је нагласио да би представљање Косова требало да буде једногласно. У писму се наводи да би и да разлике требало да остану унутар Косова, а да не утичу на њихово представљање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here