1. 05. 2020.

Одлазећи косовски премијер  Аљбин Курти саопштио је да је одлука Уставног суда, објављена касно синоћ, неправедна и неприхватљива. Подршку премијеру Куртију пружа му његова странка „Самоопредељење“ и други. Аналитичари указују на могућност дестабилизације стања на Косову и скоре нове изборе.

“О даљим политичким корацима обавестићемо грађане наредних дана“, написао је Курти на Фејсбуку.

Ово је прво Куртијево обраћање након што је Уставни суд једногласно одлучио да је декрет косовског председника  Хашима Тачија о одређивању Авдулаха Хотија из другопласираног Демократског савеза Косова (ДСК) за мандатара нове Владе Косова у складу са Уставом.

Курти наводи да се Уставни суд “нажалост, сврстао уз оне који су заробили државу”.

“Наша борба се наставља, заједно са освешћеним народом, против ове корумпиране групе”, написао је он у објави на Фејсбуку.

Говорећи о одлуци Уставног суда, Курти је написао да делује као да је та правосудна институција „уместо да интерпретира Устав, имала приступ: ‘с обзиром да је председник у праву, потрудимо се да га образложимо’“.

„Суд је нагласио да 2010. и 2017., након успешног изгласавања неповерења влади, није било воље ни већине у Скупштини за формирањем нове владе, али како је суд то констатовао, то се не зна, с обзиром да је распуштање Скупштине било аутоматско“, додао је он.

„Суд је написао саопштење на начин као да изборни победник уопште не постоји. А с друге стране, избрисао је разлику између смене и оставке извршне власти“, навео је Курти.

„Суд прејудицира када каже да победник не само да није предложио кандидата, већ нити је изразио интересовање за тако нешто. То није тачно, јер смо ми непрестано наглашавали да изборни победник не оклева и не одбија“, додао је Курти.

Одлука Уставног суда, којом је отворен пут за брзо формирање нове косовске владе без учешћа Самоопредељења, по ранијим најавама и очекивањима довешће до протеста присталица странке Аљбина Куртија, упозоравају данас поједини приштински медији.

Газета Експрес наводи да се на друштвеним мрежама већ појавио позив за демонстрације широм Косова због смене Куртија са места премијера и да је као датум за то наведен 5. јун, мада није искључено да већ током данашњег дана на улицама Приштине буде окупљања овим поводом.

Присталице Самоопредељења имале су јуче и “генералну пробу” протеста на приштинском тргу, када им се са балкона зграде владе јавио и Аљбин Курти, који подржава реакцију својих следбеника.

Већина аналитичара је претходних дана упозоравала на могућност дестабилизације стања на Косову после одлуке Уставног суда.

Шехоли: Хоти премијер најкасније за недељу дана

   Директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли каже да очекује да косовски парламент наредне седмице изгласа нову владу на чијем челу ће бити Авдулах Хоти.

Он је за Косово Онлајн оценио да је одлука Уставног суда о формирању нове владе демократска и да доказује да не значи да победничка странка на изборима, ако не може да нађе коалиционог партнера, мора да формира Владу.

Шехоли додаје да у поноћ истиче суспензија претходне одлуке Уставног суда, којом је одложен декрет Хашима Тачија о именовању Авдулаха Хотија за премијера Косова и да ће након тога уследити законске и правне процедуре за формирања нове владе.

“Не очекујем да се то брзо заврши. Чекаћемо четири до пет дана. То је један нови момент који се мора одвијати у Скупштини Косова. Процедуре су у току. Најкасније за недељу дана имаћемо Авдулаха Хотија за премијера Косова”, казао је Шехоли.

Најављене протесте Самоопредељења због одлуке Уставног суда, Шехоли коментарише као непотребне и оцењује да Курти треба да се припрема за нове изборе након истека мандата Хотијевој влади.

“То говори о политичкој незрелости Куртија, јер о одлуци Уставног суда се не дискутује, она је таква и другачија не може бити. Није био спреман за дијалог са Србијом, са својим партнерима у коалицији није био у добрим односима. Био је спреман да поквари односе са Америком и због тога се сада нашао где му је место, са својих 29 посланика”, рекао је Шехоли.

Одлука Уставног суда маскирани државни удар

Одлука Уставног суда у Приштини о исправности додељивања мандата за састав нове владе Авдулаху Хотију законом је маскирани државни удар, оценио је некадашњи директор Економског одсека Међународне цивилне мисије на Косову и Метохији  Андреа Лоренцо Капусела.

   Капусела је на свом Фејсбук налогу написао да за доношење овакве пресуде нема оправдања и изразио наду да ће њена примена бити кратка и да ће врло брзо бити поражена.

„Ово је државни удар с ружно замаскираним законом. То је уједно и ужурбани државни удар, јер ће ова неоправдана пресуда трајати само неколико недеља: зна се да може бити поражена. Надам се“, написао је Капусела.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here