Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Косовски премијер Аљбин Курти у обраћању посланицима током ванредног заседања Скупштине Косова више пута је поновио став да таксе на робу из Србије и БиХ неће бити укинуте без мера реципроцитета, да то није антиамерички став, те да се залаже за добре односе и са САД и са ЕУ у циљу даљих евроинтеграција Косова и чланства у НАТО.

Курти је рекао да је би уклањање тарифе од 100 посто без увођења мера реципроцитета била екстремна позиција као што би екстремна позиција била и задржавање тарифа без реципроцитета.

Каже да би се током “градуалне” замене створиле мере поверења за наставак дијалога.

Косовски премијер је такође критиковао представнике политичких партија које су у међувремену промениле своје мишљење о замени таксе за мере реципроцитета.

“Они који мењају став треба да траже референдум. Легитимно је да мењате став, али једина могућност да се он промени је референдум и да о томе тражимо мишљење народа. Ми смо добили глас народа због тога и зато им  обратимо опет са истим питањем путем референдума”, рекао је Курти.

Косовски премијер је устврдио да је, како је рекао, убеђен да постоји тајни споразум и да сада само треба Влада да се “преломи” као би споразум који је већ спреман мога да буде потписан.

“Убеђен сам да постоји споразум и да постоји тај слон у соби” рекао је Курти

Алудирајући на раније изјаве српског председника Александра Вучића са Куртијем у Бриселу са Тачијем у Вашингтону косовски премијер је рекао да је сада на делу систем елиминације. Притиском на власт она би се  приморала да прихвати оно на што је председник Косова већ пристао, реко је Курти.

“Председник би добио добио споразум, шампањац се може отворити, а ја кажем не и нема скидање тарифе без реципроцитета”, рекао је Курти, нагласивши да би у супротном била направљена историјска грешка за Косово.

Нагласио је да такса од 100 посто никада није била препрека дијалогу јер њега одавно нема, али да је сада направљена ситуација да она то јесте. Курти је оценио да дијалога нема одавно али да су тајни преговори су у току и да, како је оценио, трају непрекидно.

“Ја као премијер сада имам више информација о томе него када сам био лидер опозиције”, рекао је он.

Посету Хашима Тачија Вашингтону Курти је назвао дебаклом.

“Да одете у Белу кућу будете тамо неколико дана, а да се вратите и да се не састанете са председником или са другом човеком администрације САД и то без политичких споразума и економских улагања је дебакал”, био је категоричан Курти.

Такође је нагласио да Косову треба нови председник.

“Шта ми трошимо са овим председником, као што имамо нову владу требало би да имамо и новог председника”, истакао је Курти.

Поновио је да његов став није усмерен против Америке нити против ЕУ већ да се залаже трансантлански савез и чланство Косова у НАТО-у.

Курти је рекао да је грешка ако неко мисли да ће Американци волети народ Косова као своје слуге нагласивши да не могу САД више да поштују грађане Косова ако, како је нагласио “ми не поштујемо себе саме”.

Подсетио је да су на недавној седници Владе која је одржана на Превалцу донете добре и брзе одлуке које ће бити на корист грађана.

Косовски премијер је подсетио да је народ хтео ову владу.

“Дозволите нам да радимо за све нас и нашу децу, против корупције и криминала за бољи живот, а отворени смо за све идеје”, рекао је Курти на ванредној седици Скупштине Косова одговарајући на нападе опозиције.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here