Mesto za reklamu

26.02.2020.

Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, обавестио је данас председницу парламента, Вјосу Османи, о „тајном споразуму“, који су потписали Хашим Тачи и некадашњи генералног секретара НАТО Андерс Фог Расмусен о забрани активности припадника КБС са северу Косова.

У писму Османијевој Курти каже да је реч о споразуму који је Тачи потписао у, како наводи, „име Републике Косово“, а којим је на Кфор пренео апсолутну контролу над активностима припадника КБС на северу Косова, на неодређено време.

Курти у писму Османијевој опиширно објашњава да је о постојању тог “тајног споразума” сазнао прошлог новембра од, како наводи, једног званичника НАТО, а да је након преузимања премијерске функције тражио од владиних службеника да му без одлагања доставе тај документ да би анализирао његове последице.

Позивајући се на устав, Курти прецизира да је Тачи прекршио три члана која се тичу, како наводи, “преноса суверенитета, ратификације међународних споразума и члан у вези са смењивањем косовског председника”, пренела је приштинска Газета Еxпрес.

Прецизирајући да се Османијевој обраћа с намером да је обавести о постојању тог “тајног споразума” и о импликацијама, Курти каже да с тим у вези жели да избегне било какве неспоразуме.

Истиче да није у питању његов став за или против тог тајног споразума и његовог сдржаја, да као премијер, како каже, „дубоко разуме и цени изузетни значај сарадње Републике Косово и НАТО у обезбеђивању пуног територијалног интегритета Републике и њених грађана“, те да као премијер жели да увери парламент и грађане да неће предузимати ниједан корак који би могао да угрози овај, како каже, „неопходни савез за безбедност државе“.

Писмо исте садржине Курти је, осим Османијевој, јуче упутио Тачију и главном тужиоцу Александру Љумезију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here