1. 12. 2019.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти, изјавио је да ће се састати са представницима Српске листе и разговарати са њима о испуњењу уставне обавезе – давању министарства Србима.

Курти каже да ће се, с обзиром да нема друге српске мањине у косовском парламенту осим Српске листе, састати и са странком коју “назива продуженом руком Београда”, преноси Косово онлајн писање Газете експрес.

“До дана потврђивања изборних резултата надали смо се да ће можда други српски посланик који није са Српске листе успети. Мој проблем са Српском листом није зато што је српска. На крају је потврђивање показало да то није могуће”, рекао је Курти.

Кандидат за косовског премијера наводи да ће се састати са Српском листом, и “поступати онако како Устав Косова предвиђа именовање министра из редова српске заједнице”.

“Не желим екскомуницирати Српску листу, већ желим да се састанем са њима и размотримо ово питање и још једном нагласим да ћу поштовати Устав у овом питању. Чак и по том питању, али не мешајмо уставну обавезу са политичком коалицијом. Ми немамо обавезу да владамо у политичкој коалицији са Српском листом”, рекао је Курти.

Српска листа, на ванредним изборима, освојила је свих десет посланичких места која су у косовском парламенту резервисана за српску заједницу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here