1. 08. 2019.

Председница Владе Ана Брнабић састала се данас са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије са којима је разговарала о томе како остварити динамичнији и одрживи привредни раст.

Она је за Танјуг после састанка, коме је присуствовао и председник ПКС Марко Чадеж, рекла да је недостатак радне снаге у овом тренутку кључни проблем у Србији.

На састанку је, каже, представила мере на којима Влада ради, међу којима је, пре свега најважније увођење дуалног образовања што су, наглашава, компаније поздравиле.

Компаније сматрају, додаје премијерка, да је дуално образовање једна од најбољих и најпрактичнијих ствари у реформи система образовања у последњих неколико деценија, те најавила даље ширење, односно увођење дуалног образовања у високошколске установе.

„Ми смо такође учили од других држава, тако да смо значајно либерализовали наше радне дозволе. Променили смо ове године и Закон о странцима и Закон о запошљавању странаца. Уводимо ту електронски систем за издавање радних дозвола. Тако да ћемо и ми имати много флексибилнији систем“, каже председница Владе.

Очекује и да ће поред увођења дуалног образовања, у Србији бити већи прилив кадрова.

„Надамо се због свега сто радимо и да ће што већи број људи да се враћа у Србију“, рекла је Брнабић.

Упитана колико су забрињавајући подаци о недостатку радне снаге у Србији, Брнабић је рекла да нажалост држава нема довољно података да би се тачно разумеле размере тог проблема.

„С једне стране имате незапосленост која је сада око 11 одсто, дупло мања него 2012. и 2013. године, али ако поредите са ЕУ и даље смо земља у којој је релативно висока незапосленост. Имамо релативно високу незапосленост, с друге стране привреда има проблем радне снаге“, наводи премијерка.

Додаје да морају да се укрсте та два податка како би се увидело како може да се помогне људима да лакше нађу посао јер су, наводи, привреди очигледно потребни кадрови.

Навела је да ће се сагледати да ли поред класичног, формалног образовања може да се учини још нешто у систему неформалног образовања отварањем тренинг центара и преквалификацијама.

Чадеж: Влада слуша привреду и реагује изменом прописа

Кренули смо у институционализацију комуникације са секторима различитих индустрија, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж после састанка представника удружења металске и хемијске индустрије ПКС са председницом Владе Србије Аном Брнабић.

Чадеж је за Танјуг рекао да представници ПКС имају већ јако добру сарадњу са премијерком и њеним тимом у оквиру Савета за раст БДП-а, те да се на данашњем састанку говорило о проблемима које се тичу металске и хемијске индустрије, о проблемима у различитим сертификацијама, акредитационим телима, као и томе шта још Влада додатно може да учини да би помогла тим секторима.

“Причали смо о проблему квалификоване радне снаге који данас није проблем само Србије, него и читаве Европе. Добили смо добра уверавања да се на томе ради, на неким решењима која, такође, нису специфична само за Србију, већ су их уводиле и друге земље и то је било добро чути”, рекао је Чадеж.

Навео је да је било речи и о неким практичним стварима, пре свега примени неких прописа у чему је Влада заиста изашла у сусрет и веома брзо реаговала када је у питању, како додаје, на пример изједначавање статуса страног и домаћег инвеститора у плаћању пореза за увоз опреме из земље која није из ЕУ.

“То смо завршили, закон је измењен, правилници су измењени. У имплементацији смо имали у одређеним индустријама неке застоје и о томе смо причали и ту смо добили добре одговоре”, каже Чадеж.

Како је рекао, некада ни Влада не може да зна шта је оно што се стварно дешава на терену сваки дан, па је зато битна оваква врста дијалога.

Нагласио је да Влада слуша привреду и реагује мењањем прописа како би се заиста олакшало пословање.

Најавио је да ће после данашњег првог сусрета са представницима металске и хемијске индустрије, такви састанци бити организовани и са представницима других индустрија.

“Ићи ћемо у услуге, не само у производњу”, рекао је Чадеж и навео да је глобални проблем пад потражње у ЕУ и трговински ратови у свету и да Србија није изолована од таквих трендова.

“Нисмо изоловани, то ћемо осетити и зато је битно да разговарамо и налазимо решења која могу да нам помогну да заједно превазиђемо проблеме који могу да нас задесе”, рекао је Чадеж.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here