Mesto za reklamu

16. 03. 2019.

Пут за укључивање САД, Русије, Кине и других моћних држава у процес дијалога Београда и Приштине могле би да буду међународна конференција о Балкану или шатл дипломатија, пишу данас Новости.

Према Живадину Јовановићу, бившем министру спољних послова СРЈ, први корак био би састанак политичких директора министарства спољних послова пет сталних чланица Савета безбедности, плус Немачке и Италије.

То би, сматра он, могао да буде “припремни формат” који би обухватао чланице некадашње Контакт групе за Косово, које су имале активну улогу у процесу решавања косовског питања пре НАТО агресије и сталне чланице СБ које су учествовале у заустављању те агресије.

На овом нивоу направио би се извештај који би се слао следећој инстанци, министрима спољних послова тих земаља. У следећој фази, како сматра Јовановић, наступила би шатл дипломатија с Београдом и Приштином и у моменту када се дође до решења прихватљивог обема странама, оно би се проследило у СБ УН.
“Све ово некоме може да изгледа као да је на дугом штапу, али журба није савезник у овом процесу”, сматра Јовановић.

Русија и Кина нису секундарне силе које желе само да се изјасне о ономе што други мисле, већ хоће да одлучују о решењима. Како каже Јовановић, због тога је логично да њихова улога буде видљива у процесу доласка до договора, а не само у аминовању за столом СБ. Ако би пред СБ стигао предлог из Брисела у чијем кројењу оне нису учествовале, јасно је да би он био у складу са геополитичким интересима запада, напомиње он.

„Српска стварност“ / Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here