Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председница Европске комисје Урсула фон дер Лајен каже да је коронавирус променио животе Европљана и довео до “трагедије на нивоу који је до само пре неколико недеља био незамислив”.

“Ово је борба у којој свако од нас има улогу”, поручила је Фон дер Лајен.

Председница Европске комисије је у обраћању пред готово празним Европским парламентом у Бриселу поновила свој позив на једниство и координсани приступ борби против пандемије КОВИД 19.

Она је оценила да је почетни одговор на ову кризу у Европи био једностран, односно да је свака земља гледала себе, али да су у међувремену преузете ванредне мере и побољшана координација.

“Сви делимо исту одговорност и не можемо сами за себе решавати ову кризу. Само међусобним помагањем, помоћи ћемо и сами себи”, поручила је фон дер Лајен.

Председница Европске комисије указала је потребу правилног функционсања европског јединственог тржишта и Шенгена као јединим начинима за решавање тренутне кризе.

Она је као неефикасну меру навела затварање унутрашњих граница што отежава проток робе неопходне земљам чланицам у борби против КОВИД 19.

“У овом тренутку нема нити једне земље чланице која може сама покрити своје потребе у медицинској опреми”, упозорила је Фон дер Лајен.

Она је додала да ЕУ први пут у својој историји прави заједничке залихе медицинске опреме, а да су произвођачи потврдили да могу у наредним недељама да испоруче наручену заштитну опрему, респираторе и лабораторјске тестове.

“Тренутно нам је спасавање живота на првом месту. Али надам се да ће убрзо доћи ”дан после” када ћемо морати да радимо на решавању друштевно економских последица кризе”, каже Фон дер Лајен.

Пред гласање Европског парламента о мерама за помоћ земљама чланицама и земљма у процесу приступања ЕУ, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је нагласила да су ”очи упрте” у ЕУ и да ће одлуке које се сада доносе одредити основе ЕУ у будућности.

”Историја нас гледа. Морамо да урадимо заједно праву ствар са једним великим срцем, уместо са 27 малих”, закључила је Фон дер Лајен.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here