20.01.2019.

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је ЕУ, ОЕБС и Савет Европе да коначно затраже од Владе Хрватске да забрани сва удружења и књиге које негирају геноцидни карактер Независне Државе Хрватске, почињен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима.

Линта у саопштењу позива ове европске институције да затраже од Загреба да забрани удружења и књиге, који искривљују историјске чињенице с циљем да се прекроји и фалсификује историја Другог светског рата у Хрватској.

Линта оцењује да недавна промоција књиге „Разоткривена јасеновачка лаж“ аутора Јосипа Печарића и Стјепана Разума у Загребу представља један у низу доказа да се у Хрватској све масовније негира геноцид у Јасеновцу и геноцидни карактер НДХ.

Књигу је, подсећа он, објавило Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац, које је од свог оснивања познато по негирању Јасеновца као логора смрти.

Линта оцењује да важну улогу у рехабилитацији усташтва и НДХ има Влада Хрватске, те да Министарство хрватских бранилаца годинама финансијски подржава више радикално ревизионистичких удружења, међу којима су Удружење Хрватски домобран и поменуто Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац.

Удружење Хрватски домобран, напомиње Линта, издаје истоимени лист у којем слави усташки покрет и НДХ и јасно заступа став: „да није било усташког покрета не би било ни НДХ, а да није било НДХ не би било ни данашње Хрватске“.

Линта подсећа да је Министарство хрватских бранилаца дало Друштву за истраживање троструког логора Јасеновац 7.000 евра и на тај начин јасно послало поруку да је темељ Туђманове Хрватске усташтво и геноцидна НДХ, а не ЗАВНОХ и антифашизам.

„Српска стварност“ / Скупштина Србије – Саопштење /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here