Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као “један од многих доказа србомржње (у Хрватској) чињеницу да је на традиционалном карневалу у Каштелима близу Сплита главна забава био камион с ватерполистима Црвене звезде који се бацају у море и које туку пендрецима”.

“У проусташкој карневалској поворци провезао се (синоћ) камион с машкарама обученим у црвено-беле дресове а све је било пропраћено Бајагином песмом “Звезда”, при чему је један тзв. звездаш скочио у море што је била јасна алузија на недавни напад на ватерполисте Црвене звезде на сплитској риви”, навео је Линта у саопштењу за јавност.

Како преноси Савез Срба из региона, према његовим речима, циљ срамне представе био је да се исмевају и омаловаже ватерполисти Црвене звезде и да се пошаље јасна порука да су претње, увреде и физички напади на Србе оправдани и дозвољени.

Линта, који је и председник Одбора Скупштине Србије за Србе из дијаспоре, истиче да је окупљени народ на карневалу у Каштелима “са одушевљењем пратио наведену шовинистичку представу, што потврђује неспорну тезу да је већина Хрвата усташки настројена”.

Он подсећа и да је анкета хрватске телевизије РТЛ из августа прошле године потврдила да већина Хрвата подржава главног промотера злочиначке усташке идеологије Марка Перковића Томпсона, а тиме и извршени геноцид над Србима у НДХ и протеривање пола милиона Срба деведесетих година прошлог века.

Линта посебно наглашава трагичну чињеницу да је велика већина хрватске омладине проусташки оријентисана што је потврдило истраживање које су 2015. године спровели Институт за друштвена истраживања у Загребу и хрватска невладина организација Гонг, а чији резултати показују да 71 посто ученика завршних средњих школа у Хрватској сматра да НДХ није била фашистичка творевина.

„Српска стварност“ / Савез Срба у региону /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here