Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председнику Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодрагу Линти хрватско Министарство правде није дозволило да посети Драгана Васиљковића у затвору у Лепоглави.

Миодраг Линта је рекао да је захтев да посети Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган, послао пре недељу дана, преко Амбасаде Србије у Загребу.

Хрватско Министарство правде је у свом одговору навело да Линта не може да посети Васиљковића јер се он налази “под посебним режимом”, рекао је за РТС председник Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Ипак, конзулу Александру Стаматовићу, као представнику Србије, пре две недеље је одобрена посета, тако да Линта закључује да тамошње министарство није желело да он посети Васиљковића.

Ово није први пут да Линта подноси овакав захтев. У марту 2016. он је у сплитском затвору Билице посетио генерала Борислава Ђукића, као и Васиљковића који се тада тамо налазио.

Истакао је да је у питању антиевропска одлука којим се “крши људско право Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, да га у затвору посети народни посланик Скупштине Србије”.

Линта је најавио и да ће у понедељак упутити жалбу хрватском министарству и тражити од њега да промени своју одлуку.

Капетану Драгану је, иначе, јуче одбијен захтев за условно пуштање на слободу.

“Суд по други пут одбија да уважи оправдане аргументе капетана Драгана да га пусте из затвора. Апсолутно је јасно из мноштва примера да хрватско правосуђе није независно и професионално правосуђе и да је капетан Драган жртва тог правосуђа”, навео је јуче Линта.

Истакао је и да је капетан Драган неправедно осуђен у монтираном судском процесу без икаквих материјалних доказа да је починио ратни злочин.

“Капетан Драган је осуђен само из разлога јер је био један од симбола отпора усташком режиму Фрање Туђмана, чији циљ је био стварање етнички чисте Велике Хрватске”, рекао је Линта.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here