Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да је положај Срба у Федерацији БиХ “поражавајући” и да за то одговорност сноси досадашња федерална и кантоналан власт.

Миодраг Линта наводи да би власти у Београду и Бањалуци након конституисања власти у Федерацији БиХ требало да покрену стални дијалог са званичним Сарајевом с циљем да се суштински побољша положај преосталих Срба и обезбеди њихова равноправност.

Наводи да треба инсистирати да се поштују имовинска, стечена и свака друга права стотина хиљада Срба који су родом и пореклом са подручја Федерације БиХ, а живе у РС, Србији, као и у другим земљама.

“Политичка елита у Федерацији БиХ и Кантонима у претходне 23 године од завршетка рата је константно кршила људска и национална права српског народа непоштујући уставне и законске одредбе”, сматра Линта.

Указао је и да преостали Срби немају статус конститутвног народа у четири кантона са хрватском већином (Хервеговачко-неретвански, Западно-херцеговачки, Ливањски и Посавски) док су у шест кантона са бошњачком већином како каже, конститутивни само на папиру, али у стварности нису равноправни и признати.

Додаје да су досадашње федералне и кантоналне власти онемогућавале запошљавање Срба у државној служби и јавним предузећима, ускраћивале средства за српске организације и удружења, као и за подстицаје у пољопривреди, блокирале обнову порушених стамбених објеката, спречавале повратак отете и узурпиране српске имовине.

Оцењује и да се у Федерацији БиХ не поштују српски кутлурни и верски идентитет.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here