Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже за РТС да се у Хрватској спроводи систематска рехабилитација усташтва и усташког режима, као и да за проусташке снаге у Хрватској не могу да постоје Срби који у Хрватској поштују свој национални и културни идентитет.

Миодраг Линта је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је потпуна неистина да је Србија извршила агресију на Хрватску.

“У Хрватској се од почетка рата, од доласка ХДЗ-а на власт, стално истиче једна бесмислена и апсурдна теза да су Србија, ЈНА и Крајишки Срби извршили агресију на Хрватску, да је Хрватска тобоже водила ослободилачки рат и да је била жртва агресије. То је потпуна лаж, потпуна неистина”, истиче Линта.

Коментаришући изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића, који је на Божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу изјавио да је реинтеграција Срба највећа заслуга Фрање Туђмана, Линта је истакао да је историјска чињеница да је проусташки режим Туђмана извршио агресију на Србе у Хрватској са циљем ставарања етнички чисте Хрватске.

“Подсећам да је систематски прогон српског народа у Хрватској кренуо 2. маја 1991. године када је у Кристалној ноћи у Задру преко 2.000 људи штанглама, моткама, палицама демолирало, уништило и минирало преко 200 српских кућа, викендица и локала. Хрватска полиција није ништа учинила да заштити Србе. У Задру је до 1993. године близу 500 српских кућа, објеката минирано и уништено, убијено је 35 Срба”, навео је Линта. 

Додао је да се то пренело на читаву Хрватску и да је према извештају генералног секретара УН из маја 1993. године до тада, у прве две године рата, са подручја Хрватске где су имале контролу хрватске власти протерано 251.000 Срба, као и да је у злочиначким акцијама протерано још 250.000 Срба.

“Преко пола милиона Срба је протерано, систематски је уништавана, отимана српска имовина, извршени су брутални злочини над Србима и сада чујемо лицемерне поруке хрватских званичника како Србија тобоже треба да се суочи са прошлошћу и да треба да призна агресију. Србија то никада не може и неће признати и Србија треба инсистирати да је Хрватска агресор на Србе у Хрватској, да се у Хрватској спроводи систематска рехабилитација усташтва и усташког режима”, каже Линта.

“Не кажњавају се графити и поруке мржње у Хрватској”

Указао је да је фотографија коју је на Фејсбуку објавио Иван Ђакић, син посланика ХДЗ-а у Сабору Јосипа Ђакића, а на којој је Србима честитао Божић сликом усташе који држи одрубљену главу Србина, само један од десетина хиљада примера рехабилитације усташтва.

“Уопште се не кажњавају. Имате десетине хиљада графита, порука мржње у Хрватској и нико није кажњен за те графите и поруке мржње”, напоменуо је Линта.

Тврди да Србија треба да инсистира у међународним организацијама да Хрватска поштује темељне вредности савремене цивилизације – то су антифашизам, људска и мањинска права, као и да Хрватска поштује Бечки споразум о сукцесији и да врати српску имовину пола милиона протераних Срба, јер Хрватска то не чини.

Србија мора да инсистира на универзалним вредностима данашњег света, али указује да је кључна улога ту и Европске уније.

“Европска унија на необјашњив начин ћути годинама на рехабилатацију усташтва у Хрватској. Ћути на кршење људских и мањинских права Срба. Имате један парадос да уласком Хрватске у ЕУ, 1. јула 2013. године, почиње нови талас говора мржње и подстицања насиља према Србима”, рекао је Линта.

Нагласио је да је парадокс да Хрватска постаје чланица ЕУ и да се буквално враћа у 1991. годину, а да ЕУ на то потпуно ћути.

“Крајњи циљ проусташких снага у Хрватској је да и ови преостали Срби у Хрватској се изјасне или ће се одселити или ће се асимиловати, не могу да постоје Срби у Хрватској, за просуташке снаге, који поштују свој национални и културни идентитет и то је једна сурова чињеница”, закључио је Линта.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here