Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцењује да је положај Срба у Федерацији БиХ изузетно тежак, да су обесправљени и грађани другог реда јер федерална власт и кантоналне власти спроводе политику њихове систематске дискриминације.

Како је саопштио Савез Срба из региона, Миодраг Линта је у Гламочу на седници Скупштине Савеза српских удружења “Завичај” рекао да преостали Срби у Федерацији БиХ не примају никакву финансијску помоћ, не могу да се запосле у јавним установама као што су државна управа, министарства, просвета, здравство, полиција, правосуђе …

Линта је указао и да српска деца у великој мери немају право да уче српски језик и националну групу предмета и немају право да користе уџбенике на српском језику.

“Здравствена заштита је лоша и неадекватна. Има велики број српских села без воде и струје и са веома лошим путевима, као и хиљаде порушених српских кућа које још нису обновљене. Посебан проблем јесте чињеница да поједини центри моћи у Сарајеву и власт Унско-санског кантона има скандалозну намеру да оснује мигрантске центре у српским местима што је супротно Анексу 7 Дејтонског споразума који гарантује повратак избеглица и расељених лица на своја вековна огњишта”, рекао је Линта.

Понавља да питање близу два милиона Срба у осам држава региона треба дефинисати као једно од најважнијих државних и националних питања, као и да треба основати посебну државну институцију, односно Министартство за Србе у региону.

Наглашава да је важно да се јача српска слога и јединство као један од предуслова опстанка српског народа.

“Након завршене Скупштине, Линта је с домаћинима посетио Споменик погинулим српским борцима и цивилима у Гламочу”, додаје се у саопштењу.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here