Mesto za reklamu
  1. 02 .2020.

Свештеник Предраг Шћепановић рекао је испред Храма Христовог Васкрсења након завршетка литије да је на литији учествовало најмање 100.000 људи. По проценама других у литији је било чак 150 хиљада људи.Сутра неће бити литије.

Литургију је заједно са Митрополитом Амфилохијем предводио Митрополит Онуфрије, који  је стао на чело литије до манастира на Немањином граду, места рођења родоначелника светородне лозе Немањића.

Литија је око 12.20 кренула ка Немањином граду, а у Подгорицу су стигли грађани из целе Црне Горе.

“Дошли смо ради наших светања јер нам је од предака остало да бранимо цркву, ово је сраман закон, надам се да ће га брзо повући”, рекао је један грађанин.

Обраћајући се окупљеном народу Митрополит црногорско-приморски Амфилохије затражио је од премијера и председника Црне Горе да повуку безбожни, антиевропски, антисрпски и антивасељенски закон (Закон о слободи вјероисповијести), ради њихових образа.

Окупљени су махали црквеним заставама (заставе СПЦ, Лаварум, заставе православних светаца), тробојкама са црногорским грбом, крсташ барјацима, а развијене су и застава Византије, црвена застава Црне Горе са бијелим двоглавим орлом, застава са ликом Јанка Вукотића, Петра II Петровића Његоша…

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је поручиода председнику Црне Горе Милу Ђукановићу није сметала Русија када је добио државу и постао председник.

Поводом речи председника Мила Ђукановића да иза литија стоје Србија и Русија, митрополит Амфилохије је рекао да иза њих стоје „Црна Гора и црква Божија“.

„Црне Горе никад не би било да није било Русије. Од времена владике Данила, битке на Царевом Лазу, па и касније… све до Николе. Чак и до ових наших комуниста. Да није било Стаљина ни комунисти не би завладали овом земљом. Оно што је најгоре они користе оно што је комунизам најгоре имао“, рекао је новинарима митрополит код Немањиног града у Подгорици.

„Да није било Руса, Ђукановић не би био председник, да није било (руских) пара, не би добио ни референдум у Црној Гори. Он то добро зна. Према томе, немој да пљује на Србију и Русију. Без Русије не би било Црне Горе, то је кристално јасно и остало је записано у бићу. Русија и Србија јесу овде са нама, али овде са нама је сав православни свет истока и запада. Поменух овде и браћу муслимане, и оног њиховог чувеног теолога из Азије, који је поручио свим муслиманима Балкана да подрже православне хришћане у одбрани светиња јер осећа да онај ко угрожава светиње православне, светиње већине народа, он ће сутра пљунути и угрозити и џамије јер један закон кад се доноси, не може бити да важи само за једне“, рекао је митрополит.

Када је у питању Србија, Амфилохије је додао да „ми одавде диригујемо Србијом, а не обратно“.

„Овај народ је онај који се пробудио и који подстиче и народ у Србији да се врати својим светињама. А исто тако и народ у Русији. Видите, дошао је овде блажењејши Онуфрије украјински, дошао је овде да нас охрабри“, рекао је митрополит.

Митрополит Амфилохије позвао је данас и Муслимане да подрже православну Црну Гору.

Митрополит Амфилохије поклонио митрополиту кијевском Онуфрију репродукцију чаше која је пронађена у Подгорици у 4 веку, чији оригинал се налази у Санкт Петербургу.

Након успешно окончане литије прота Шћепановић је захвалио полицији што им је омогућила да литија прође без проблема.

„Ми волимо своју земљу, православље и не дамо светиње. И они који нису на литијама су наша браћа“, истакао је Шћепановић.

Прота Шћепановић је рекао и да сутра у Подгорици неће бити литије против усвојеног Закона о слободи вероисповијести.

„Не ратује Свети Сава данас ни са ким. Народи и државе, закони и устави ратују. Историја је показала да чак и привремена ратовања против светосавског, ниједна држава није издржала“, рекао је свештеник Дарко Ђого испред Храма Христовог Васкрсења након завршетка литије.

„Тужна и несрећна браћа наша никако да појме да се светиње не посједују, већ Бог посједује све људе“, додао је Ђого.

На литију су учествовали и момци из Прокупља који су пешачили 400 километара

Литургију у Храму Христовог Васкрсења предводио Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије

У току преподнева, пре литије,  Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, поглавар Украјинске православне цркве, са четворицом својих епископа служио је литургију у Храму Христовог Васкрсења, поводом славе Митрополије црногорско-приморске – празника Светог Симеона Мироточивог у Подгорици.

Митрополија црногорско-приморска наводи да је литургију служило 15 архијереја Српске и Украјинске православне цркве.

Учесник ових догађаја био је и Архиепископ охридски Јован који је рекао да је данас недеља праштања али исто тако и недеља покајања. Зато сада треба да се сетимо овог најважнијег критеријума који је благословио толике нараштаје, а морамо га наставити и ми, јер је он најважнији за царство Божије.

Рекао је и да ове литије надахњују све хришћане у свијету.

„Оне су заслуга вашег митрополита Амфилохија али и свих вас јер сте научили критеријум покајања и праштања“, казао је Јован и додао да су ово лекције свима нама.

Литургији у Саборном храму у Подгорици присуствовао је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић и градоначелник Будве Марко Бато Царевић.

Био је организован и пригодан културно уметнички програм.

Боравак митрополита Онуфрија у Црној Гори изазвао је велику пажњу. Чак је успео да се нађе и у песми

С” овом пјесмом поздравићу тебе
Православног рода дични сине
Што у поход српској Спарти дође
Из далеке земље Украине

Римама ти захваљујем њеним
Из светога што дође Кијева
Да помогнеш српскоме народу
Што слободу и правду снијева

Испред храма у главноме граду
Одржо си говор над говоре
И ушао у срце и душу
Свих вјерника мале Црне Горе

Са клетога Запада над нама
Црн облак се наднио Владико
Али овај народ од давнина
За вјеру се борити навико

Многи душман покушо је оче
Да нас баци као с’ пута крпу
Половину дугог смо вијека
Пркосили чекићу и српу

Сва Европа када је Владико
Пред Турцима дрхтала у страху
Ми смо били острво слободе
Што пркоси Дину и Алаху

Наши преци на бојним пољима
Гинули су ко’ што им доличи
Не дајући хоџи да их турчи
Нити фратру да их католичи

Падали смо , с’ три прста се крстећ
Из пушака ђе огањ сијева
И са надом гледали пут Москве
И пут срцу , драгога Кијева

Битка љута поново бијесни
На нас страшна кренула је Ала
Па одавде кад одеш Владико
Ђе’ се дижу врхови Урала

Ђе’ кроз степе стара звона јече
Ђе’ од злата дижу се куполе
Реци светом руском Патријарху
Црногорци ланце да не воле

И витешки да ће мо’ се држат
И у овоме тешкоме земану
Српска Спарта да никада неће
Бит’ понизни слуга Ватикану

Да доследни остаћемо себи
У овоме времену расула
Гроб Његошев вјечито ће бити
Истурена српска караула

Крст крај Рибнице: Бакљама осветљено место рођења Светог Симеона

Уочи велике литије која је данас одржана у Подгорици синоћ је на обали Мораче, где је рођен Свети Симеон Мироточиви, направљен крст уз помоћ бакљи. Учесници ове манифестације су том приликом развили и тробојку.

Иначе, Црногорска полиција није дозволила организованим групама из Србије и Републике Српске, као ни појединцима који су планирали да учествују на скупу који је организовала Српска православна црква, улазак у Црну Гору, објавилa je „Побједа“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here