1. 02. 2021.

Његова светост господин Порфирије, кога је јуче Сабор Српске православне цркве изабрао за новог поглавара СПЦ, устоличен је данас у најсветији трон Архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Света архијерејска литургија, на којој је извршен свечани чин устоличења његове светости Порфирија у Архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског почела је у Саборној цркви у 9 часова.

Литургија је одржана уз саслужење бројних архијереја СПЦ.

У сам чин патријарха, осим чувара патријаршијског трона Хризостома, увео га је и епископ сремски Василије, који је јуче председавао Сабором СПЦ на ком је изабран 46. патријарх српски.

Патријарх Порфирије у Саборну цркву дошао је из Патријаршије, а прошао је кроз шпалир који су формирали ученици Богословије у Београду у пратњи епископа СПЦ и ипођакона Дејана Накића и Владимира Јелића.

Литургија и чин свечаног устоличења патријарха Порфирија трајала је око три сата, а након устоличења нови патријарх је одржао беседу.

/ Беседу преносимо у посебном прилогу, после овог извештаја /

Литургији у Саборној цркви и устоличењу патријарха Порфирија присуствовали су и председник Србије Александар Вучић, председник Председништва БиХ и члан Председништва БиХ у РС Мирорад Додик, чланови Владе Србије и Републике Српске,  представници других верских заједница –  београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић, надбискуп Станислав Хочевар, истакнуте јавне личности као и бројни грађани.

Током литургије чуло се и Прво београдско певачко друштво којим диригује Светлана Вилић.

Након устоличења у Саборној цркви, патријарх Порфирије треба да буде уведен у трон Патријараха српских у Пећкој Патријаршији, историјском седишту поглавара Српске православне цркве. О том датуму јавност ће бити накнадно обавештена, саопштила је јуче СПЦ.

Митрополит Порфирије изабран је за 46. патријарха српског, а 57. поглавара СПЦ, јер је пре првог патријарха било 11 архиепископа који су били поглавари.

Сабор Српске православне цркве одржан је први пут у Храму Светог Саве, а не у Патријаршији, због већег простора који је омогућио да се испоштују све епидемијске мере.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here