Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Предизборна кампања уочи локалних избора на Космету 17. октобра, завршава се у поноћ. Према извештају Централне изборне комисије у Приштини, српски кандидати за градоначелнике евидентирани су у 11 општина – 10 са српском већином и у Обилићу, где Срби нису већинско становништво.

У десет општина са српском већином (Грачаница, Штрпце, Ранилук, Партеш, Клокот, Ново Брдо, Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић) на изборима ће наступити 26 кандидата за градоначелнике – 18 српских и осам албанских.

Кандидате за председнике у свих десет општина, као и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе “Српска народна слога”, “Народно јединство”, “Народна слога” и иницијатива “Слобода”. Четири кандидата наступиће самостално, кажу подаци ЦИК-а.

Предизборна кампања генерално је протекла са веома мало активности кандидата. Као средства комуникације са гласачима, углавном су коришћене друштвене мреже и медији, док је појављивање на терену махом протекло без већих окупљања и непосредног контакта са бирачима. На северу Косова, компања је 13. октобра потпуно обустављена због акције косовске полиције везане за сузбијање привредног криминала, а која је резултирала сукобом са грађанима и једном теже повређеном особом. Кампања је трајала 30 дана.

Право гласа на локалним изборима у недељу 17. октобра имаће 1.885.000 грађана.

Централна изборна комисија регистровала је укупно 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике општина.

Гласање путем поште завршава се у поноћ, када престаје и предизборна кампања и наступа предизборна тишина која ће трајати све до затварања бирачких места, у недељу.

Од грађана који изађу на биралишта неће бити тражен доказ да су вакцинисаниодносно негативни на коронавирус. Ипак поштовање мера ће бити обавезно, па ће се од бирача захтевати да на биралишта дођу са маском, да се дезинфикују и да држе дистанцу.

За разлику од бирача. бирачко особље и посматрачи изборног процеса биће у обавези да поседују доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на коронавирус.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here