Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да  Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, од данас излазе из ковид система и додао да ће се у наредна четири дана у те две здравствене установе обављати дезинфекција.

Лончар је после састанка са директорима ковид болница, најавио да је у плану да из ковид система ускоро изађе и Институт за ортопедију на Бањици.

Он је навео да ће се Клиника за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, као и Институт за реуматологију, вратити у нормалан процес рада и да од данас неће више примати ковид пацијенте.

Министар здравља је рекао да у свим ковид болницима у целој Србији има довољно места и напоменуо да је на данашњем састанку договорено да се полако враћа систем у нормалне токове, односно у нонковид болнице.

Следећи који ће ићи у смањење ковид позитивних, односно који ће остати без тих пацијената је Институт за ортопедију на  Бањици, која је неопходна за даљи рад и покушавамо да систем вратимо за потребе које су неопходне за све пацијенте, истакао је министар здравља.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Горан Стевановић је рекао да је током претходног дана на тој клиници било 130 прегледа због сумње на коронавирус, али да и даље једна трећина пацијената захтева болничко лечење, што говори да је још увек потребан опрез, јер се јављају озбиљне клиничке слике.

Стевановић је навео да је ситуација нешто повољнија, јер постоји равнотежа између броја пацијената који захтевају пријем у болнице и оних који могу да се отпусте.

Он је још једном апеловао на поштовање свих епидемиолошких мера и препорука.

Полако нам се приближавају велика окупљања, испитни рокови и настава у школама. То су места која погодују ширењу вируса и неопходно је да се све мере и препоруке поштују, да не би опет дошло до наглог повећања оболелих, упозорио је он.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС је нагласио да без обзира на боље резултате, не сме бити опуштања.

Стевановић је указао и да се, као проблем појављује то што сада има пацијената који се, након прележаног коронавируса, јављају са различитим врстама субакутних последица, пролонгиран осећај замора, малаксалости, са мање или више озбиљним респираторним или кардиолошким тегобама.

Чињеница је да су они и пре били озбиљни кардиолошки, пулмолошки, хронични болнесници, тако да би ово можда могло да буде погоршавање њихове основне болести након тешке инфекције, али не смемо да искључимо ни могућност да је коронавирус направио допунске проблеме и тим пацијентима, рекао је Стевановић и додао да ће се са тим суочити сви здравствени системи у свету.

Према његовим речима, такви пацијенти не могу да буду збрињавани у ковид болницама, јер су ковид негативни, али им је свакако потребна додатна дијагностика, па се на то мора обратити пажња у наредном периоду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here