1. 07. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да се због великог броја заражених коронавирусом клиничко-болнички центри Звездара и Земун потпуно враћају у ковид систем.

Лончар је, на састанку са директорима ковид болница, навео да ће за викенд комплетна Земунска болница бити претворена у инфективну болницу, као и да ће ту бити пријемно-тријажна служба која ће имати инфектолога.

Такође, како је рекао, за викенд се празни и Институт за ортопедско-хируршке болести “Бањица” како би од следеће недеље биo на располагању за пријем ковид пацијената.

Министар је истакао и да су капацитети КБЦ “Др Драгиша Мишовић” попуњени 90 одсто, а на Инфективној клиници КЦ Србије 95 одсто, те да ће данас пацијенте којима је потребно болничко лечење примати КБЦ “Звездара” и КБЦ “Бежанијска коса”.

Према његовим речима, уколико буде потребе, болнице у Смедереву, Смедеревској Паланци, Пожаревцу и Аранђеловцу биће болнице за смештај ковид позитивних пацијената.

Хитне пацијенте и пацијенте са малигним обољењима примиће КЦС и ВМА, додао је Лончар и напоменуо да Општа болница у Панчеву неће бити у ковид систему и тамо ће бити пребачени пацијенти из КБЦ “Звездара” и КБЦ “Земун”.

Он је нагласио да је дао налог свим директорима болница у којима су смештени ковид пацијенти да транспарентно обавештавају јавност о броју лежећих пацијената, пацијената на респираторима и колико је било смртних случајева.

Налог су добили директори у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду и у другим градовима да између 12 и 13 часова изађу у сусрет медијима и саопште им све податке који их интересују, прецизирао је Лончар.

Такође, министар је наложио свим директорима болница у Србији да му до сутра доставе податке о томе да ли су исплаћене стимулације свим здравственим радницима који раде у ковид систему.

Он је пренео да су му се лекари и медицинске сестре пожалили да им стимулације нису исплаћене, и нагласио да им оне морају бити реализоване за цео претходни период од када је почела епидемија коронавируса.

Лончар је, говорећи о ситуацији у Новом Пазару, рекао да је она под апсолутном контролом и да су у болницу у том граду стигли тимови здравствених радника из Крагујевца, Београда, Краљева, Јагодине и Ћуприје.

Према његовим речима, они су упућени у Нови Пазар како би помогли својим колегама у борби против вируса јер је Општа болница потпуно претворена у ковид болницу.

Он је указао на то да је држава урадила све што је до ње – обезбедила довољно лекара и медицинских сестара, комплетну опрему, подсетивши на то да је само од маја ове године у Новом Пазару запослено више од 130 лекара и сестара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here