Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Груби радови на новој кули Клиничког центра Србије завршени су пре рока, а предстоји завршетак радова на фасади који обухватају и постављање столарија, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

“Поносан сам на те раднике, раде са ентузијазмом и еланом за нове услове рада у Клиничком центру за запослене, али имају на уму и да 40 процената свих оболелих у Србији прође у Клинички центар што је годишње милион људи”, рекао је Лончар гостујући на ТВ Пинк.

Предстоји реконструкција постојеће куле, да се уради фасада на обе зграде, унутрашњи радови, постављање инсталација, опремање. Завршетак радова на згради предвиђен је за август 2021. године, а Лончар је нагласио да се ради о објекту на преко 130.000 квадратних метара.

Он је оценио да ће реконструисани КЦ Србије бити понос Србије и драстично променити слику здравства.

“Када буде готово ту ће бити преко 1.000 нових постеља плус операционе сале, интензивне неге, а ту ће се радити целокупна дијагностика најмодернија у Србији, а мислим и у регион”, рекао је министар. Како је навео, “две фазе реконструкције коштаће нешто мање од 200 милиона евра, да се ради о огромном новцу али је то нешто што је обећано и што је урађено”.

Лончар је нагласио да до 2013. односно 2014. године здравствени систем Србије није уопште био на европској листи, “јер није могао да буде ни последњи”, а да смо “сада на тој листи испред 12 земаља” и оценио да је ту направљен највећи помак.

“Причам о времену Ђиласа, Тадића и Јеремића, и осталих “научника” који сада имају накнадну памет а у чије време нисмо могли да будемо ни на листи”, рекао је Лончар и навео да су они оставили здравство где прозори нису могли да се затворе, тоалети нису радили.

Министар је оценио да су највећи резултати постигнути у здравству и навео да је урађен КЦ Ниш, да се ради КЦ у Београду, као да ће ове године почети да се ради и КЦ у Новом Саду. Како је најавио, радиће се и КЦ у Крагујевцу, а до краја године и Инфективна клиника у Београду, где се ради и Тиршова 2. Као примере урађеног навео је болницу “Драгиша Мишовић”, фасаду на клиници у Тиршовој, и институт за Онкологију за коју су набављени најсавременији апарати као што су гама и икс нож.

“Испитаћемо све око трагедије девојчице на Власинском језеру“

Испитаћемо све до краја и сачекати резултате о овој највећој трагедији која је могла да се деси једној породици, рекао је министар здравља Златибор Лончар поводом смрти двогодишње девојчице којој је позлило на Власинском језеру.

Како је објаснио, хитна помоћ је кренула из Сурдулице која је изузетно удаљена, па су се нашли на пола пута и покушали све мере реанимације али није успело. “Ако сте руководилац здравствене установе, на локалу, а знате да је више људи на Власини, што се нисте организовали, па не могу ја да вас организујем”, рекао је Лончар наводећи да није кренуо санитет из Црне траве која је ближе него из Сурдулице која је доста удаљена.

Министар је поводом смрти детета изјавио саучешће и апеловао да се ова трагедија не злоупотребљава да би се скупљали поени “јер се то враћа као бумеранг”.

Како је нагласио, од 1. јануара Домови здравља који су сада у надлежности општина и градова поново ће бити у надлежности државе “па неће бити ратова на локалу” око њих.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here