1. 05. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да се епидемија коронавируса у Србији смирује, додавши да је ситуација у Врању, Лесковцу, Смедереву и Зајечару, где се појавио већи број заражених, под контролом.

Лончар је у изјави новинарима у Београду рекао да су сви пацијенти позитивни на коронавирус у та четири града под здравственим надзором, са блажом клиничком сликом и немају компликације.

То су џепови који се појављују и очекивани су на местима где се не води довољно рачуна. Држава је одрадила свој део посла, а онда смо ушли у фазу где је одговорност на свима нама. Тамо где нису испоштоване мере дошло је до појаве већег броја позитивних, објаснио је министар.

Он је упозорио на то да још нема опуштања и да је неопходно да се поштују мере физичке дистанце, ношења маски у затвореном простору и прања руку.

Поједине болнице су већ изашле из ковид система, као што је Институт за ортопедију “Бањица” и нова зграда КЦ Ниш. Празне се и Општа болница у Панчеву и КБЦ Звездара и оне су следеће које се враћају уобичајеном раду, истакао је Лончар.

Према његовим речима, најтежи пацијенти из ковид болница које се празне збрињавају се у Клиници за инфективне и тропске болести у Београду.

Директор те клинике Горан Стевановић објаснио је да ће се број пацијената који су смештени у тој болници повећавати и да то није зато што је укупно већи број инфицираних, него што се поједине ковид болнице гасе.

Он је нагласио да је та здравствена установа претходних дана преузимала теже болеснике из ковид болнице Панчево, а данас преузима пацијенте из КБЦ Звездара.

Стевановић је додао да је све мање амбулантних прегледа због коронавируса, али се повећава број болесника који имају температуру и неку другу симптоматологију и немају много везе са COVID-19, али се упућују у Клинику за инфективне болести.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here