Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Бивши амбасадор САД у Београду Камерон Мантер сматра да то што Београд није признао независност КИМ, спречава Србију да заузме заслужено место у Европи и да, како каже, изгради мирну и просперитетну будућност за своје грађане и да је због тога решавање “косовског питања” за Америку, али и за Европу део напора да Србија успе.

Мантер је рекао за Танјуг да САД још од 2008. године охрабрују друге државе које нису признале Косово да то учине и наглашава да Америка настоји да блиско сарађује са својим европским савезницима у решавању косовског питања.

Мантер одговарајући на питање Танјуга  да ли и како САД врше притисак на земље, нарочито чланица ЕУ, које нису признале Косово да то учине каже:

“Претпостављам да САД настављају да то чине, посебно у договору са већином земаља ЕУ које такоде признају Косово”.

На питање да ли очекује да ускоро буде именован нови изасланик САД за дијалог Београда и Приштине и да ли би то значило да се САД значајније укључују у дијалог, Мантер сматра да би се изасланик више фокусирао на конкретне предлоге за реформе на Балкану.

“Фокусирао би се пре на конкретне предлоге реформи на Балкану, решавање горућих питања управљања и економског развоја, него на институционалне иницијативе”, сматра Мантер, који је сада на челу у америчког Ист Вест Института.

Коментаришући шта је остало од Вашингтонског споразума потписаног у септембру 2020. године и колико је за администрација Џоа Бајдена,тај споразум обавезујући, Мантер сматра да је тај споразум од почетка лоше планиран и извршен.

“Он се догодио првенствено у домаће америчке политичке сврхе – не имајући на уму озбиљне спољнополитичке циљеве”, сматра Мантер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here