Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

Шеф НАТО војне канцеларије за везу Чезаре Маринели изјавио је за Танјуг да су односи НАТО и Србија достигли веома висок стандард.

“Сведоци смо веома практичне сарадње која, рекао бих, доноси добробит не само Србији, већ и НАТО, увек уз поштовање српске политике војне неутралности, коју смо признали, нема проблема у вези са тим”, казао је Маринели Танјугу на пријему поводом 12. годишњице рада канцеларије за везу у Београду.

Он је навео да НАТО и Србија сарађују на “веома практичан начин” и подсетио да је НАТО помогао да се у Србији униште велике количине мина, застареле муниције и лаког наоружања, као и да је Алијанса финансирала обуку хиљада бивших припадника српских војних снага за отварање малих предузећа.

“Ми такође сарађујемо у програмима научног партнерства. Сарађујемо на научном пољу, од развоја биогорива до напредне роботике”, рекао је Маринели.

Он је такође подсетио да је пре неколико месеци Србија је била домаћин највеће цивилне вежбе управљања последицама ванредних ситуација под називом “СРБИЈА 2018”, на којој је сарађивала са Евроатлантским центром за координацију активности у пружању хитног одговора (ЕАДРЧ) при НАТО-у.

“Улога Србије као домаћина ове вежбе била је веома, веома добра”, навео је Маринели.

Он је додао да је, као контактна амбасада НАТО у Србији, грчка амбасада у Београду играла важну улогу у даљем развоју односа између НАТО и Србије, а да је НАТО војна канцеларија за везу блиско сарађивала са грчком амбасадом и поздравља наставак сарадње са норвешком амбасадом, која је следећа контактна амбасада НАТО у Србији.

“Њихова улога је да побољшају дијалог, да спроводе јавну дипломатију, да информишу српску јавност о томе шта је НАТО, шта НАТО ради и да шири много више знања о томе шта НАТО заправо ради на терену. Мислим да смо урадили прилично импресиван посао последњих година како бисмо развили заједничко разумевање о заједничкој добробити по НАТО и Србију”, закључио је Маринели.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here