Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

“Формирање такозване војске најдиректније је упорено против целе Србије”, рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, гостујући на РТС-у. 

Подсетио је да се у Резолуцији СБ УН 1244, у тачки 9, ставу Б, наводи да је обавеза Кфора и НАТО-а на КиМ “демилитаризовање тзв. Ослободилачке војске Косова и других наоружаних група косовских Албанаца”. Према његовим речима, важно је да се спречи формирање такозване војске, јер се тиме регион гура “преко ивице”.

Подсетивши да је потпредседник косовске владе Енвер Хоџај рекао да Приштина ради на стварању пакта против Србије са другим земљама у региону, мада је потом рекао да тај наслов није баш тачан, Ђурић каже да суштина остаје.

“Таква војска служила би искључиво за конфликте са Србима на КиМ, са Србијом, за штићење и заузимање онога што сматрају независном државом Косово и за такве пактове какве сања и прави Енвер Хоџај”, рекао је Ђурић.

Указао је и да је Приштина буквално “обрисала под” са настојањима европских представника да их уразуме и да се укину дискриминаторске таксе.

Навео је да је циљ тих мера Приштине, као и упада РОСУ, прогона Срба, свега што предузимају, да се Срби у потпуности протерају са КиМ, да се Србија натера да, како каже Харадинај, безусловно прихвати неку врсту политичке капитулације и призна независност. “Они држе Србе на Косову као таоце и врше притисак на Београд”, нагласио је Ђурић.

“Србија ће се борити за живот и опстанак” 

На питање да ли су те мере притисак и на Брисел како би добили визну либерализацију, Ђурић каже да су Албанцима, а и делу међународне заједнице, Срби криви за све – и за то што нису добили визну либерализацију и за све остало, а да међународна заједница покушава да изједначи одговорност Београда и Приштине и криве Србију за Интерпол.

“Кажу нису у реду мере Приштине, али ни Београд није подржао независност. Србија не да нема обавезу, већ ће се активно борити да сачува свој територијални интегритет, бориће се за живот и опстанак”, рекао је Ђурић. Додао је да је председник Србије јуче у разговору са Јоханесом Ханом и са амбасадорима данас указао на озбиљност и опасност ситуације.

Према његовим речима, Србија ради све да се сачувају животи наших људи на КиМ и другде, али да сваки дан имамо све горе потезе Приштине.

Осврнувши се на изјаву новог америчког амабасадора на Косову Филипа Коснета да нема блискијих нација од САД и Косова, Ђурић каже да њима нико не брани да се тако изјашњавају, али да уз ту врсту блискости иде и одговорност. “Ако сви буду употребили искрено свој ауторитет тих мера више не би било”, закључио је Ђурић.

Перформанс студената – утакмица везаних руку

Директор канцеларије за КиМ оценио је да се Приштина налази у “спирали политичког лудила, где се сви политичари међусобно такмиче ко ће да буде грђи и гори према Србији и Србима”.  “Они немају намеру да ово прекину”, рекао је Ђурић истичући да је уверен да Приштина не ради сама.

Нагласио је да ће студенти у Косовској Митровици сутра имати “интересантан перформанс” током којег ће покушати да одиграју кошаркашку утакмицу везаних руку.

“Неко би желео да и Србији веже руке у политичком смислу и да нас доводе пред свршен чин, да са својим војницима, које ја сматрам терористима, заузму својом чизмом север КиМ, измишљајући различите непостојеће разлоге, и да Србе у потпуности подрвгну својој власти”, рекао је Ђурић додајући да је Приштина зато и покушала да уклони неке лидере Срба са КиМ.

„Српска стварност“ / РТС – Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here