1. 06. 2020.

Мађарски премијер Виктор Орбан поново се нашао у жижи интересовања у региону због мапе „Велике Мађарске“, након што је отворио споменик на којем се налази спомен-плоча са мапом, на којој су и делови Србије.

На споменику који је Орбан открио 4. јуна на граници Мађарске и Словачке поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума налази се и спомен-плоча са мапом Мађарске из времена пре распада Аустро-угарског царства, која обухвата Војводину, као и друге делове Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине.

Тријанонски споразум потписан је убрзо после Првог светског рата у палати Тријанон у Версају, а његовим одредбама је након распада Аустро-Угарске мађарска територија смањена за две трећине.

На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској.

​Орбанова влада платила га је 16 милиона евра, а у средишту гранитног комплекса, Споменика националног јединства, гори вечни пламен.

За догађај је компонована посебна опера, по узору на Рихарда Вагнера, а званицама су се на отварању делиле и црне траке жалости, преноси Блиц.

Хрватски портал Индекс пренео је да се међу спомен-плочама, уз мапу “велике Мађарске”, налази и она на којој пише “Фиуме – тенгерре магyар”, што значи “Ријека – Мађарска до мора”.

На крају говора, у којем је навео да су велики делови мађарске територије “насилно отцепљени”, Орбан је рекао да је срећан што ће са Словацима, Хрватима, Србима и Словенцима градити заједничку будућност.

Видео снимак догађаја на којем се види карта “велике Мађарске” и спомен-плоча са спорним натписом објављена је на Орбановом званичном Фејсбук налогу.

Орбан се тим поводом нашао на мети оштрих критика у региону и наше опозициј, након што је на друштвеним мрежама објавио мапу “велике Мађарске”.

После тога поставља се питање да је је Орбан злоупотребио пријатељску руку наше државе?

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here