Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић каже за РТС да ће први пут за културу бити издвојено 1,2 одсто укупног буџета, две милијарде динара више него прошле године.

Маја Гојковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је један од највећих резултата за ових годину дана нове владе да је култура постала веома видљива, да је постала тема.

“Сви заједно као један тим доносимо буџет за сваку годину, издвојили смо изузетно много средстава, две милијарде динара више него прошле године, 16 одсто је увећање, издваја се 1,2 одсто укупног буџета за културу, тенденција је да ће се повећавати сваке године све више, култура је више од саме речи”, истакла је министарка културе.

Подсећа да је ове године донело неколико базичних закона у области културе, попут закона о музејској делатности, културном наслеђу.

Наводи да ће 13. јануар званично постати Европска престоница културе, што је, каже, резултат иницијативе започете још 2008. године.

Чачак је изабран за прву престоницу културе Србије 2023. године, а министарка Гојковић каже да, ако се боримо за децентрализацију вербално, треба да то спроведемо на делу.

“Осамнаест градова било је у конкуренцији, градови ван Београда су вапили за пажњом министарства и владе, наставићемо с том праксом”, рекла је Гојковићева додајући да су у оквиру пројекта “Градови у фокусу” 44 града и општине добила нове објекте у култури.

Навела је да је Министарство културе добило предмет жалбе три режисера који сматрају да су оштећени одлуком Филмског центра Србије, додајући да ће Министарство одлуку донети када проучи тај предмет.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here