Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, која борави у званичној посети Грчкој, разговарала је данас са председницом те земље Катерином Сакеларопулу о унапређењу билатералне сарадње.

Гојковић је истакла да Србија и Грчка имају историјски добре и пријатељске односе, да немају отворених питања, и нагласила да је сегмент културе изузетно битно поље сарадње за унапређење укупних односа.

Она је указала на то да су грчки народ и та држава велики пријатељи Србије и да је наша земља увек по најважнијим питањима могла да рачуна на њену подршку.

Председница Грчке је истакла да су односи двеју земаља веома блиски и да је важно да наставимо да их унапређујемо, при чему је култура област где се може много учинити.

Сакеларопулу је исказала захвалност Гојковић на присуству сахрани великог грчког композитора Микиса Теодоракиса на Криту, док је потпредседница Владе истакла да јој је била част да присуствује испраћају изузетног уметника који је био велики пријатељ Србије и српског народа.

Унапређење сарадње са Грчком у области културе

 

 

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министарка културе и спорта Грчке Лина Мендони постигле су данас договор о унапређењу сарадње у више области, посебно на пољу кинематографије и борби против нелегалне трговине уметнинама.

Потпредседница Владе Србије је истакла да два министарства културе имају задатак да на основу стратешког партнерства, које је потписано током посете председника Србије Александра Вучића Aтини 2019. године, унапреде сарадњу и на пољу културе.

Мендони је нагласила да Грчка према српском народу изражава најпозитивнија осећања и да су везе двеју земаља бројне и суштинске, при чему је изразила уверење да је посебно важно неговати односе са традиционално пријатељским земљама.

Гојковић и Мендони су разматрале потписивање меморандума о разумевању у области филма и о сарадњи у борби против недозвољене трговине културним добрима, и констатовале да ће прилика за то бити седница Високог савета која ће се ускоро одржати у Београду.

Такође, истакнуто је да су потенцијали сарадње Србије и Грчке у области филмске продукције веома велики и да је важно подстаћи копродукциjске пројекте, имајући у виду да обе земље посебну пажњу посвећују развоју филмске индустрије.

Саговорнице су разговарале и о могућности снимања у Грчкој, као и упознавања грчких партнера са могућностима и локацијама за снимање у Србији, посебно имајући у виду механизме и подстицаје које пружа наша земља, при чему је наглашено да је циљ обе земље јачање националних и европске продукције.

Мендони је указала на то да је Грчка велики заговорник и протагониста борбе против илегалне трговине, да жели да ојача сарадњу за повратак отуђеног културног наслеђа и да има посебан интерес за сарадњу музеја и других институција по овом питању са пријатељским земљама.

Гојковић је рекла да Грчка може да рачуна на подршку Министарства културе и информисања Републике Србије на билатералном и мултилатералном плану поводом овог питања, посебно на примеру Партенона.

Потпредседница Владе је указала на то да је за Србију, као и за Грчку, важна тема повраћаја културног наслеђа, додавши да је свој мандат министарке културе, поред осталог, посветила проналску и повраћају културног блага које припада Србији, а које је нелегално отуђено кроз историју.

Гојковић и Мендони су размотриле механизме за проширење сарадње између сродних установа културе, као и у области књижевности, издаваштва, позоришној уметности и у домену очувања ратних и војних меморијала.

Мендони је изразила наду да ће, захваљујући процесу вакцинације, пандемија остати иза нас и да ће то омогућити да се спроведу програми за 2022. годину, при чему је пожелела успех Новом Саду као европској престоници културе 2022. године и прихватила позив да присуствује отварању ове манифестације 13. јануара.

Саговорнице су се сагласиле и о значају сарадње престоница културе Новог Сада и грчке Елефсине, као и да ће размена културних контаката двеју културних престоница бити поздрављена и прихваћена од грађана.

Гојковић је нагласила да јој је посебно задовољство што је Нови Сад већ у овој припремној фази добио вредна признања, као што је награда која носи име некадашње грчке министарке културе Мелине Меркури, која је и била зачетница идеје европског повезивања култура.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here