01.01.2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 337.923 особe, а забележено је 3.211 смртних случајева. У болницама је 8.765 пацијената, од којих је 271 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица ковида 19 преминуло још 48 пацијената. Коронавирус је регистрован код још 2.932 особе, од 12.897 тестираних.

Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) издала је увозну дозволу за 2.400 доза руске вакцине “спутњик”.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон навео је за РТС да ће вероватно бити благог пораста броја заражених после Нове године, али да ће се пре тога догодити привидни пад током новогодишњих празника, слично као што се дешава суботом и недељом.

Директор КБЦ “Бежанијска коса” Марија Здравковић рекла је за РТС да је ковид 19 највећа здравствена катастрофа у једном дужем периоду историје медицине. Истиче да је у тој здравственој установи до сада прегледано више од 20.000 људи, а да је 4.000 успешно лечено.

Професор др Лазар Давидовић, директор Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србије, рекао је за РТС да, упркос пандемији коронавируса, интервенције код кардиоваскуларних пацијената не могу да чекају и нагласио да су операције пацијената који су заражени коронавирусом под скафандерима додатна оптерећујућа околност, али да избора нема.

Чини се да вирус слаби, јер је мањи број прегледа пацијената што је констатовано на неким местима прегледа:

У Војводини 534 новозаражена, пада број активних случајева

Током претходног дана, у Војводини су регистрована 534 нова случаја коронавируса, а највише новозаражених – 128 је у Новом Саду, сапштио је Институт за јавно здравље Војводине.

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Института, у Војводини је тренутно активно 32.206 случајева.

Истиче се да је број активних случајева знатно пао због опоравака великог броја благих случајева, оболелих пре две недеље, посебно у Новом Саду, Панчеву, Врбасу, Жабљу, Руми и Бачкој Паланки.

У овом тренутку највећи број активних случајева је у Новом Саду, 8.752, следи Зрењанин са више од 3.400, Панчево са више од 1.600, Суботица и Бачка Паланка са више од 1.500 и Кикинда са више од 1.300 регистрованих активних случајева.

У Чачку хоспитализована 163 пацијента, четворо умрло

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 163 пацијента.

У респираторном центру смештено је 14 пацијената, од којих је пет на респиратору.

У протекла 24 часа примљено је осморо пацијената, отпуштена су 22, један је пребачен за Ивањицу и један у Плаву халу. У Плавој хали је смештено деветоро пацијената.

Била су четири смртна исхода – П. Љ. (1932) из Чачка (позитиван), П. М. (1952) из Чачка (позитивна), С. З. (1942) из Чачка (позитиван) и Ђ. Љ. (1942) из Чачка (позитивна).

Мање прегледа у ДЗ у Железнику

У претходна 24 сата, у ковид амбуланти Дома здравља “Др Симо Милошевић” у Железнику прегледана су 433 пацијента, од чега је 27 било позитивно на коронавирус.

Од тог броја, мање од половине – 161 пацијент – било је на првом прегледу, а остали на контролном, прецизирао је за Танјуг директор тог дома здравља Ненад Бјелица.

Истакао је да је то најмањи број пацијената који су се јавили на преглед у претходна два месеца, али то, упозорава, не даје простор за опуштање, иако се види јасан тренд опадања вируса.

Бјелица је указао да се у последње две недеље у овој ковид амбуланти, која је једна од највећих у Београду, дневно јављало 500 до 600 пацијената, за разлику од пре три-четири недеље, када је била кулминација вируса, па се дневно у овој установи прегледало између 700 и 800 пацијената.

Мање пацијената позитивних на корону и у Нишу

Проф. др Радмило Јанковић из Клиничког центра у Нишу рекао је за РТС да је у Нишу ноћ била релативно мирна и да више од 20 нишких анестезиолога није имало много посла..

Једна екипа је била дежурна у Ургентном центру, друга је била у црвеној зони, а трећа у Крушевцу.

“Стиче се утисак да је ситуација мало мирнија. Било је мање посла него протеклих година, и што се тиче Ургентног центра и неких повређивања, која су уобичајена за таква славља за ову прилику, имамо мање пацијената позитивних на корону, мање на респиратору, мање на интензивној нези, али је било пријема из Лесковца и Неготина”, рекао је Јанковић.

Више од 1.000 контролисаних објеката – четири локала “ухваћена” у прекршају

Комунална милиција је у новогодишњој ноћи у Београду контролисала више од 1.000 угоститељских објеката и утврдила да су само три кафића, односно ресторана, као и један хотел, прекршили прописане епидемијске мере.

“Велика већина локала је била затворена у 18 сати, а свега три локала, на Сењаку, у Крњачи и на Ади Циганлији, Комунална милиција је затекла да раде након овог времена”, прецизирао је начелник Комуналне милиције Иван Дивац за Танјуг.

Од је додао и да је један хотел на Славији имао госте у локалу након дозвољеног радног времена.

Сви ти локали су, како је навео, испражњени и затворени.

Комунална милиција је тим поводом сачинила записнике који ће бити прослеђени надлежној инспекцији, додао је Дивац.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here