1. 04. 2019.

Очекујем да састанак у Берлину 29. априла допринесе наставку дијалога Београда и Приштине, што је заједнички циљ Европске уније, каже известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

Он наводи да ће висока представница ЕУ Федерика Могерини наставити да посредује у дијалогу Београда и Приштине, а да ће састанак у Берлину бити допринос наставку разговора и подршка ”добром и напорном раду” шефице ЕУ дипломатије и њеног тима у Бриселу.

На питање о могућем немачком предлогу о ”специјалном статусу за Север Косова” или тзв. ”дуплом суверенитету”, председавајући Спољнополитричким одбором ЕП и близак сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел, каже да поздравља заједничку иницијативу Берлина и Париза да ”саговорнике доведу за исти сто”, а да за детаље треба сачакати састанак у Берлину.

– ”Сви знамо, не само у Бриселу, већ и у Берлину и Паризу, да нам је интерес да Западни Балкан настави евроинтеграционим путем. Знамо како је важна политичка и економска стабилност региона јер одржива стабиност Балкана је од добробити за цео континент – каже Мекалистер.

Упитан да ли у циљу наставка дијалога Београд може бити суочен са идејом о даљим разговорима без укидања такси, Мекалистер оцењује да је одлука власти у Приштини да уведе тарифе од 100 процената на робу из Србије и БиХ у овоме тренутку ”главна препрека”.

– ”ЕУ, САД и други партнери Косова одувек су били јасни у захтеву да ова одлука мора бити повучена” – понавља он.

Рекао је и да ће берлинском састанку поред лидера западноблакансе шесторке присуствовати и званичници Хрватске, Словеније, Европске комисије и Европске службе за спољне послове с циљем да још једном покажу ”јасну посвећеност Берлина и Париза Западном Балкану”.

– ”Уверен сам да ће сви саговорници искористити ову прилику да разговарају о општој ситуацији у региону, политичкој и економској стабилности Западног Балкан, али и о конкретним питањима као што су медјусобна инфраструктурна повезаност што је приоритет немачке агенде” – закључује Мекалистер.

«Српска стварност» / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here