29.08.2019.

Уколико потпише споразум са Евроазијском економском унијом, Србија мора да прецизира и клаузулу о изласку из овог савеза, након што приступи Европској унији, изјавио је Дејвид Мекалистер, председник спољнополитичког комитета у Европском парламенту и донедавни известилац за Србију у тој институцији.

Мекалистер наглашава да би текст Споразума о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије требало да буде у складу са обавезама Београда које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању, односно мора да укључи и “излазну клаузулу”, која гарантује да Србија може да откаже споразум до дана приступања Унији, преноси Радио Слободна Европа на свом сајту.

“Србија треба да обезбеди компатибилност свих својих споразума о трговини, инвестирању и економској сарадњи, и друге релевантне споразуме, са правном тековином ЕУ”, рекао је Мекалистер.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко најавио је прошле недеље да ће 25. октобар Србија потписати Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ).

Реч је о економском савезу Русије, Белорусије, Јерменије, Kазахстана и Kиргистана.

Европска Унија (ЕУ) је упозорила Србију да у тренутку пријема у европски блок, она неће моћи да задржи трговинске односе са Русијом.

Саговорници РСЕ у Европској унији су навели да се у контексту приступних преговора са Унијом Србија обавезала да ће се повући из свих билатералних споразума о слободној трговини на дан свог приступања ЕУ.

Бриселски званичници знају да постоји споразум о слободној трговини између Србије из Русије још од 2000. године и да би требало да се прошири на Евроазијску економску унију.

ЕУ званичници поручују да Србија може да склопи споразуме са другим земљама или организацијама “пре приступања у ЕУ”, али да тај тренд не може да постоји у тренутку када земља постане пуноправна чланица ЕУ.

Односи са Русијом ће бити предмет преговора након што Србија отвори поглавље 31 које се тиче заједничке спољне, безбедносне и одбрамбене политике, наводи РСЕ и указује да ЕУ институције константно позивају Србију да усагласи своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here