Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Влада донела мере како би предупредила негативне ефекте коронавируса на домаћу економију, међу којима је и одлука о улагању додатних 24 милијарде динара у капиталне инфраструктурне пројекте.

Брнабић је, обраћајући се на конференцији за новинаре поводом актуелне ситуације у вези са коронавирусом, рекла да ће, по светским извештајима и неким најконзервативнијим проценама, пандемија коронавируса утицати на светску економију, те да ће глобални раст бити смањен за макар 0,5 одсто.

Она је указала на то да су у Србији најугроженији сектори туризам, транспорт и логистика, подсетивши на то да је Влада почетком фебруара донела одлуку о томе да из буџетске резерве издвоји додатна средства за додатне ваучере за грађене.

Поделили смо 160.000 ваучера за одмор у Србији како бисмо ублажили недостатак једнаког прилива страних гостију, рекла је премијерка и најавила да ће сутра разговарати са свим хотелијерима о проблемима и начинима за ублажавање евентуалних последица.

Према њеној оцени, повећање инвестиција, јавних и приватних, увек је најбољи лек против успоравања раста.

У том смислу, она је подсетила на то да је Народна банка Србије јуче смањила референтну каматну стопу на 1,75 одсто, као и да је одлучила да сузи коридор својих основних каматних стопа са плус/минус 1,25 процентних поена на плус/минус 1,0 процентни поен у односу на референтну каматну стопу.

С обзиром на ниске инфлаторне притиске, очекујем да мере омогуће раст кредитне и привредне активности у приватном сектору, подвукла је председница Владе.

Она је додала да је јуче одлучено и да се уложе додатна средства од 24 милијарде динара, што је нешто више од 200 милиона евра, у капиталне инфраструктурне пројекте како би се стимулисао раст и убрзала имплементација програма Србија 2025.

То ће без сумње додатно, донекле, ублажити ефекте на наш раст и привреду. Одлично је то што смо последњих неколико година радили на повећаној дисциплини и одговорности, па имамо спремне пројекте, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, сви инфраструктурни пројекти у Србији реализују се по плану, нема кашњења, фирме раде добро, а радници су на терену.

Премијерка је објаснила да се одржавају дневни састанци са представницима трговинских ланаца у земљи, поручивши да робе у продавницама има довољно, због чега је упутила апел грађанима да не стварају залихе.

Брнабић је пренала да је данас имала састанак и са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, који ју је том приликом обавестио о томе да свих пољопривредних производа има довољно на тржишту.

Она је подсетила на то да је јутрос са представницима произвођача хируршких маски и средстава за дезинфекцију разговарано о томе како да се тим компанијама олакша пословање по питању сертификације и суспензије правилника о етанолу.

Циљ је да се овим мерама омогући да те компаније повећају производњу и додатно опскрбе тржиште, те да имају довољно и за извоз, рекла је премијерка.

Она је поновила да је што се наше економије тиче ситуација под контролом, да се прати из сата у сат, као и да нема разлога за панику, додајући да се привреда Србије у овом тренутку одлично држи.

Брнабић је , такође, рекла да је Светска банка јутрос обавестила Владу о томе да има на располагању додатних 20 милиона долара уколико јој је потребно за отклањање последица коронавируса, додавши да је и Кина понудила нашој земљи додатне маске и другу заштитну опрему.

Према њеним речима, за тим тренутно нема потребе пошто држава има довољно својих средстава, захваљујући свему што је по питању финансија урађено у претходном периоду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here