Mesto za reklamu

09.07.2019.

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на излагање председника Албаније Иљира Мете на Јахорини, и поручила да ПСЈИЕ не препознаје тзв. Републику Косово. Додала је да нема места провокацијама.

Мета, који се обратио на планарној седници Процеас сарадње у Југоисточној Европи (ПСЈИЕ) пре српске премијерке, позвао је БиХ да препозна “реалност да је Косово независна и суверена земља”.

Он је рекао да су представници Косова, који преузимају председавање овим Процесом, зато „били приморани да не учествују на овом самиту“.

„Како да се претварамо да имамо успешну регионалну сарадњу ако неки учесници у ПСЈИЕ све раде како би искључили неке државе од могућности да имају користи од регионалних иницијатива“, критиковао је Мета.

На то је Брнабић узвратила да оквир ПСЈИЕ не препознаје такозвану Републику Косово, као ни домаћини, Босна и Херцеговина, те да је дипломатски пристојно и у реду да се то поштује.

И не само то, већ на Самиту, поред домаћина формата састанка, учествују земље које не признају Косово – Румунија, Грчка, Молдавија, истакла је Брнабић.

“Предлажем да се држимо оквира који је постављен у окривру Процеса сардње и зарад регионалне стабилности и сарадње, као и поштовања једних према другима и да не користимо провокације какве је користио Мета”, апеловала је Брнабић.

Како је рекла, и њој је жао што представници Пришитне данас нису на скупу, али да то показује како Приштина у овом тренутку гледа на регионалну сарадњу.

“Ово је само последњи корак у низу које Приштина повлачи најмање од новембра прошле године, а којим свима дају до знања колико јој је стало до регионалног повезивања и сарадње”, закључила је Брнабић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here