Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Роман „Деца“ бави се оним што је у мени трајало неколико година, а то су једна епоха и један свет који су заувек нестали. То се не тиче само земље у којој смо живели него и неких других земаља и вредности. Мој роман се бави екстазом и судбином, агонијом слободе, каже овогодишња добитница НИН-ове награде за роман године Милена Марковић.

„Осмелила сам се да се, након великих писаца који се баве агонијом слободе, што су по мом уверењу Уелбек, Прилепин и Кнаузборг, бавим том темом, односно ценом коју сви плаћамо, и то кроз личну причу“, рекла је Милена Марковић новинарима, након проглашења 68. добитника НИН-овог признања .

Милена Марковић је истакла да јој је велика част што је добила НИН-ову награду, али да јој је још већа част што се нашла у најужем избору за ово престижно књижевно признање заједно с писцима као што су Давид Албахари и Владимир Копицл.

У најужем избору за НИН-ов роман године била су, поред награђеног романа „Деца“, дела: „Поговор“ Давида Албахарија, „Мокринске хронике“ Срђана В. Тешина, „Шпанска чизма“ Владимира Копицла, „Оно о чему се не може говорити“ Елведина Незировића и „Сампас“ Илије Ђуровића.

Одлуку о лауреату жири је донео већином гласова. За роман Милене Марковић гласали су Теофил Панчић, Марјан Чакаревић и Иван Миленковић. Марија Ненезић је гласала за роман „Мокринске хронике“ Срђана В. Тешина, а Бранко Кукић за роман „Поговор“ Давида Албахарија.

Награђени роман-поема представља ванредни искорак не само за укупни опус лауреаткиње него и за целокупну српску књижевност. Роман „Деца“ без сумње спада у једно од најистинитијих дела српске књижевности – истиче се у образложењу жирија.

НИН-ова награда за најбољи роман додељује се од 1954. године, а њен први добитник био је Добрица Ћосић за роман „Корени“. Међу добитницима ово признања су и Оскар Давичо, Александар Вучо, Бранко Ћопић, Мирослав Крлежа, Меша Селимовић, Гроздана Олујић, Миро Вуксановић, Владимир Пиштало, Ивана Димић и други.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here