Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић саопштила је данас да је извршена друга исплата субвенција у 2021. години за подршку раду угоститељске и туристичке привреде због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести COVID-19.

Матић је указала на то да је исплаћена још једна од мера помоћи државе угоститељско-туристичком сектору који је највише погођен пандемијом.

Исплатом минималне зараде у јулу и августу настојали смо да задржимо запослене у туризму, чије нам је знање и искуство преко потребно у наредном периоду опоравка овог сектора, објаснила је министарка.

Она је нагласила да су подаци о опоравку туризма у Србији охрабрујући, са 4,6 милиона ноћења у Србији закључно са јулом, што је скоро 50 одсто ноћења од свих остварених ноћења у рекордној 2019. години и порастом доласка страних туриста за 270 одсто у протекла два месеца.

За меру подршке угоститељско-туристичком сектору данас је исплаћено приближно 2,045 милијарди динара за 12.153 привредна субјекта, који запошљавају 65.759 радника, као и 336 туристичких водича и 90 пратилаца.

Средства у оквиру ове мере помоћи додељена су у периоду од два узастопна месеца (јул и август), за сваки месец у висини од 30.900, 24 динара.

Привредни субјект може искористи исплаћена средства до истека периода од три месеца након последње исплаћене помоћи, након чега ће наменски рачуни бити затворени, а неискоришћена средства бити пренета у буџет Републике Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here